Wat zit er in de zak van Sinterklaas?

DSC00053.1

Op deze Sinterklaasdag wil ik het eens hebben over Zwarte Piet. Zwarte Pieten moeten wit zijn, in ieder geval een andere tint dan zwart hebben tegenwoordig. Zwart mag niet meer, is niet meer politiek correct. Zwarte Pieten gaan in de ban. Vind ik dat nou erg? Na diep nadenken, nee niet echt.

Een Piet met een paar zwarte vegen over zijn gezicht is voor mij heel acceptabel. Ik heb het niet aan de kinderen gevraagd, omdat ze

a. wanneer ze te jong zijn breng ik hun geloof in de Goedheiligman misschien aan ’t wankelen en

b. oudere kinderen heb ik niet ontmoet dus kon ik het niet vragen.

Ik heb het aan internet gevraagd en die vertelde mij:

De figuur van Zwarte Piet zoals wij die nu kennen is ontstaan in de 19e eeuw. Sint Nicolaas, of Sinterklaas, heeft eeuwenlang bestaan zonder knecht. Later ontstonden diverse helpers, die ook als schrikgestalten dienst deden. Voor de herkomst van Zwarte Piet zijn verschillende verklaringen’.

Een van die verklaringen is dat Zwarte Piet vroeger de personificatie van de duivel was. Dat doet mij dan weer denken aan de zak waarin Piet de stoute kindertjes stopt om ze mee te nemen naar Spanje. Wat hij met die kindertjes in Spanje doet komt niet uit de verf.  Sint gaat ook mee naar Spanje met  en niet in die zak. Verkoopt Sint de kindjes en koopt hij van het geld cadeautjes? In het liedje ‘De Zak van Sinterklaas’ stopt hij er de hele wereld in. Vervolgens zit er ook marsepein in en suikergoed, maar onderin een grote plak ook weer voor de kindjes. En die plak, die vertrouw ik niet.

(http://www.art1.nl/artikel/7219-Historische_achtergrond_Zwarte_Piet)

Getagged , ,

2 thoughts on “Wat zit er in de zak van Sinterklaas?

  1. Gerdi schreef:

    Die grote plak was volgens mij een attribuut om een pak op de broek te geven.
    Die kan maar beter in de zak blijven. 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.