De Bouw en de crisis

Mijn pet staat vandaag op crisis. Alles wat ik lees, en hoor lijkt nl verdomd veel op hetgeen mijn geschiedenisleraar op de middelbare school vertelde over het ontstaan en gevolg van de crisis 1918 tot 1936. Ik heb geen bal verstand van economie en daarom moet ik me er eigenlijk ook maar niet mee bezighouden, maar iets in mij wil dit opschrijven. Toen was er oa grote werkeloosheid, gebrek aan uitvoermogelijkheden naar het buitenland en die harde gulden.

Hoe zit het met onze export, nu heel ZuidEuropa op z’n gat ligt? Ons grootste exportland Duitsland is economisch aan het terugkrabbelen las ik onlangs.

Het ergste was indertijd die harde gulden. Colijn wilde vasthouden aan die harde gulden waardoor de crisis tot 1936 doorliep. Ik hoor het de geschiedenisleraar nog zeggen: ” Dat had ie niet moeten doen. Producten bleven daardoor duur, terwijl de lonen diep daalden. Pas in september 1936 werd de gulden door de overheid minder waard gemaakt. Prijzen daalden, de handel steeg en de economie klom uit het dal. De ‘crisisjaren’ waren voorbij”.

Is Jeroen Dijsselbloem ook zo’n halstarrige domoor als Colijn?

Oorzaak van de verpaupering toen was oa de werkeloosheidsuitkering. Die was toen heel laag: F15 per week. Die DSC00116.1JPGuitkering ligt tegenwoordig beduidend hoger ook wanneer je de geldontwaarding verdisconteert en als ik zie hoe bedrijven nog steeds achteloos hun produkten op straat laten zwerven dan denk ik met een opgeluchte zucht dat het met die crisis vreselijk meevalt. In mijn omgeving staat al zeker een half jaar een bouwkeet op wielen van de firma Walraven. De firma weigert het ding op te halen. Heeft die firma niet iets met de ‘bouw’ te maken waar het tegenwoordig zo slecht mee gaat? Kennelijk hebben ze genoeg bouwketen om te laten verwezen en, is mijn redenatie, genoeg geld. Anders ben je toch zuinig op je spullen? En dan die mobiele plee’s, die overal als paddestoelen uit de grond schieten of liever als onkruid, want net als onkruid is het hardnekkig te verwijderen. Er komen steeds meer plee’s. Een bos van schijthuizen en bouwketen. Als ik de crisis afmeet aan de verschijning in ons landschap van bouwketen en plee’s dan constateer ik op grond van hoe meer hoe beter: het gaat goed met de bouw en dus met de economie. Hoera!

Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.