Kanonnetje op zolder

DSC00210Al oliebollen etend las ik in het Parool van 31 december jl een artikel over de oudjaars- of nieuwjaarsviering in Amsterdam. Ik heb er mijn vingers bij afgelikt. Hier volgen een paar feitjes:

In de Nieuwe Tilburgse Courant van 10 januari 1892 stond dat bij de viering van het oude en het nieuwe jaar een persoon in de Conradstraat in Amsterdam in de jenever is gestikt.

De Stichting Sobriëtas adviseerde: ‘Weert op nieuwjaarsdag en evenzo op oudejaarsavond de sterke drank. Stelt het geven van fooien uit als u denkt dat uw gave spoedig in sterke drank zal worden omgezet’.

En dan de herrie. In 1578 werd het Nieuwjaarszingen verboden, niet omdat dat zingen zo luidruchtig was, maar omdat het samenging met ‘grote vergaderingen van volk op de straten’. Dat leidde ook tot het binnendringen van huizen om daar op hoge toon hapjes en vooral drank te eisen.

Die gewoonte hield stand volgens geschiedschrijver Jan ter Gouw. In zijn boek De Volksvermaken uit 1871 meldt hij dat horen en zien je verging in de stad rond de jaarwisseling: Langs de straten trokken hele troepen jongelingen rond, om te schieten: schot op schot knalde uit koffie- en wijnhuizen, en de burgers schoten uit hun stoepen.

En het volgende leuke weetje: De meeste Amsterdammers hielden er een klein kanonnetje op na, dat op een blok hout was bevestigd, ’t lag het hele jaar op zolder, maar oudjaarsmorgen werd het afgehaald en schoongemaakt.

In 1760 werd het schieten verboden.

Amsterdam had toen al een gedoogbeleid want: ‘Iedere huismoeder zorgde er voor schrikpoeders in huis te hebben’.

Er waren tal van buitenhuisvierders, ‘waaronder tal van vrijgezellen’. De meeste gezinnen echter, 170.000 echter vierden’ oude gewoonte, thuis het nieuwe jaar.

Goed zo denk ik, gordijnen dicht en lekker laten schieten en schrikken.

En, het was dus altijd al een zooitje in Amsterdam. Zou er nog iemand zo’n kannonetje op zolder hebben liggen? Ik ben benieuwd.

aa

Getagged , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.