Bellefleur

Dinsdagavond zag ik Léo Marjane op de Franse televisie. Léo Marjane is een dame van 100 jaar.DSC00243 Op het journaal dat haar interviewde zag ze er uit als een bellefleur. Bellefleur, in mijn beleving een ouderwets woord, geeft precies aan hoe zij er uit ziet. Nog reuze actief, althans die indruk wekt ze. In haar hele leven heeft ze nooit andere make-up gebruikt dan een beetje oogschaduw en lippenstift, zegt ze. Zij heeft leuke roze wangetjes, vandaar de naam bellefleur. Die zouden dan van haarzelf zijn. Op die leeftijd. Kom nou, denk ik dan. Maar ja, bevoorrecht mensen zijn er altijd.
Léo was zangeres. Heel Bezet Frankrijk hing tijdens de oorlog aan haar lippen als zij het lied Seul ce soir zong. Een lied over een vrouw waarvan de man krijgsgevangen was in Frankrijk. Ze is ook nu nog in het bezit van een energieke stem. Da’s kras voor een 100-jarige. Jeanne Calmant had een krassende stem zoals dat past bij een 100-jarige in mijn beleving. Ieder jaar op haar verjaardag werd ze, gezeten in een rolstoel voor de tv-camara’s gesleurd om te vertellen hoe ze zo oud kon worden.
‘Gewoon ademhalen’, zei ze dan met ondeugend twinkelende oogjes kijkend naar het circus om haar heen. Jeanne leefde het leven van een rijk getrouwde vrouw: tennissen, piano spelen, rolschaatsen. Die kende geen zorgen zoals Léo. Daarom, denk ik stiekem, kon Jeanne ook 122 worden. Stel je voor 122 jaar. Een eeuw en dan nog bijna een kwart rolschaatsend en pianospelend doorbrengen. Tot je beroemd wordt omdat je langer dan 100 jaar adem haalt.

Nederland doet het niet best als je ons land vergelijkt met andere landen. Per 100.000 inwoners zijn er veel meer (super)oudjes in Australie, Belgie, Canada, Frankrijk, de VS en Zweden

Getagged , , , , , , , ,

2 thoughts on “Bellefleur

  1. Brigitte. schreef:

    Mooi verwoord. Kan je ook de film Amour aanraden, was er helemaal stil van.
    Vind dat je een prachtige stijl van verwoorden hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.