De rode muiltjes van de paus

muiltjesBenedictus XVI, de emeritis paus, schijnt een hoogst modieuze man te zijn. Nooit kwam ik op het idee te letten op schoeisel of kleding bij paters, priesters en andere prelaten. Als ik er al aandacht aan besteedde ging ik er als vanzelf van uit dat ze sandalen droegen en eenzijdig in bruin of zwart gekleed gingen. Al droeg de prelaat wit en rood, ik zag een bruin en zwart gat. De gelofte van de armoede en zo. Fout, fout. Hoe kon ik me zo vergissen.

De rode muiltjes van Benedictus vielen mij ineens op, omdat het Franse nieuws om de een of andere reden vermeldde dat de paus schoenen van het modehuis Prada droeg. Bij het zoeken naar informatie over die schoentjes kwam ik het volgende tegen:

Vanaf de 16e eeuw wordt het schoeisel van de hierarchie ‘muiltjes’ genoemd. Ze zijn rood, omdat rood de kleur van de macht is. Koningen en andere grootheden in deze wereld hulden zich in het rood. De kleding werd gedompeld in scharlaken afkomstig van een schelpdier of zeeslak: murex.

In het vervolg hiervan zijn de muiltjes dus rood. Niet omdat ze van Prada zouden zijn maar omdat dit het teken van de macht is. Het waren vroeger dichte schoenen met een platte hak. Aan de hak waren rood zijden linten bevestigd die om de enkel werden gedraaid. Zoiets als bij ballerina’s wanneer ze spitsen dragen (sic…). De linten waren vaak met gouddraad geborduurd. De paus had op zijn rode muil een geborduurd kruis, dat door de gelovigen ijverig gekust werd. De huidige stappers van Zijne Heiligheid zijn niet van Prada maar van een schoenontwerper met dezelfde faam in Italië ene Gianfranco Pittanel. Wat betreft zijn witte kleding: zonder een concilie uit te roepen heeft hij de pauselijk kleermaker Gammarelli aan de kant geschoven om zich te laten kleden door een andere couturier, meer naar zijn smaak. De naam van de couturier heb ik niet kunnen vinden:Versace mischien?

Om dit modieuze beeld af te maken zou hij over een ipod beschikken waarin zijn naam met opdracht gegraveerd staan en waarmee hij voortdurend wordt gezien met oordopjes in luisterend naar Radio Vaticaan, een Gucci zonnebril op zijn neus. In de allernieuwste kleedjes en kekke muiltjes.

Om dit stukje af te maken, hieronder een fragment uit Fellini’s Roma:

Getagged , , , , , , , , ,

4 thoughts on “De rode muiltjes van de paus

  1. boukje5 schreef:

    erg leuk verhaal ,wordt gewaardeerd door een “oud” rooms katholiek meisje!

  2. Jan Vlaanderen schreef:

    Leuk stukje uit Fellini’s Roma hierover!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.