Scheve schaats in de Sahara

DSC00268

Sinds ik de boeken van M. Conde ‘De Aarden Wallen’ en de ‘Verkruimelde Aarde’ heb gelezen, liever gezegd verslonden, ben ik geinteresseerd in Mali. De boeken beschrijven de wederwaardigheden van het geslacht Bambara in de tijd van de oude tradities via de islamitische tijd tot heden. Afgelopen vrijdag wijdde Envoyé Spécial (vergelijkbaarr met Zembla) een uitzending aan Mali, het noordelijke Mali, het Mali waar nu de Sharia heerst omdat aan Al-Qaida gerelateerde rebellen er tegenwoordig aan de macht zijn. Dat betekent: geen muziek, vrouwen moeten thuis blijven, of onder sluiers de straat op, mannen moeten een baard dragen. Kunst is verboden in Tombouctou, werelderfgoed wordt van de kaart geveegd, je hand wordt afgehakt bij ongehoorzaamheid en plaatjes kijken mag ook niet. Desgewenst kwam een jihadstrijder nog even in de camera vertellen dat de strijders heel Mali aan de Sharia willen leggen om het land als een springplank te gebruiken  Europa te bedwingen.

Frankrijk heeft er afgelopen vrijdag een contingentje naar toegestuurd van zo’n 2500 man die als doel hebben de strijd te stoppen zodat de Afrikanen de jihadisten onschadelijk kunnen maken of het noorden onder controle zien te krijgen. Er zijn vier Rafales gestationeerd in Tsjaad en een stuk of wat Mirages die vanuit de lucht de rebellen bestoken. De Fransen hebben zich een beetje vergist in de sterkte van de rebellen. Die schijnen goed georganiseerd en getraind te zijn en hebben zelfs kans gezien door te stoten naar Nioni een plaats vlakbij Ségou. Het Ségou van M.Conde’s ‘Aarden Wallen’. Weer een leuk kunstwerk om te vernietigen.

De Fransen zijn  van plan hun troepenmacht te verviervoudigen en het wachten is  op versterking vanuit Europa en natuurlijk Afrika zelf. Senegal, Mauretanie. Niger, Benin ea hebben toegezegd troepen te sturen. Dat wordt nog een hele coördinatie want waar een aantal landen Frans spreekt, spreken anderen Engels. Lastig!

Samengevat en gelet op het weer in Nederland hoop ik dat de Fransen geen scheve schaats rijden in de Sahara.

Getagged , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.