Bondgenoten

ParijsAlgiers Terwijl het in Nederland lekker doorwintert wordt er in Mali in de zon zand gehapt. Le Monde schrijft in een artikel dat Frankrijk Algerije spaart. Algerije is een bondgenoot. Het land heeft de grens met Mali gesloten zodat er geen rebellen naar Algerije kunnen ontkomen en staat Frankrijk een vrije doorgang door zijn luchtruim toe. De aanslag op het gascomplex waarbij honderden werknemers werden gegijzeld was, hoe ongerijmd dat ook mag klinken, een buitenkansje voor Frankrijk in haar zorg de buitenlandse aandacht te mobiliseren. Nou dat is gelukt. Iedereen is nu bij de les en Parijs legt sterk de nadruk op het feit dat Frankrijk en Algerije dezelfde vijand bestrijden. Terwijl Groot Brittanie, Japan en de VS nijdig reageren omdat zij van te voren niet door Algerije op de hoogte waren gebracht dat er een bestorming op het gascomplex in aantocht was om Mokthar en zijn kornuiten in de pan te hakken, komt er vanuit Parijs geen onvertogen woord. De Fransen waren ook niet geïnformeerd, maar zij vinden dat geen probleem. Deze positieneming kan ook worden verklaard uit het feit dat er zich relatief weinig Fransen tussen de gegijzelden bevinden op een geschat totaal van 40 buitenlanders. Hoewel de binnenlandse veiligheidsdienst de Algerijnen regelmatig verdenkt van ‘dubbelspel’ tov de islamitische beweging in de Sahel zijn de reacties uit de kring om Hollande buitengewoon positief. De vraag is nu of deze door Parijs en Algiers gekozen ‘ijzeren vuist’–methode de gewone strijder zal ontmoedigen of juist prikkelen.

Vertaald en samengevat uit Le Monde van 19 01 2013

Getagged , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.