’n Satanskapsel

De Malinezen blijven in prauwen de Niger afzakken op de vlucht voor islamitische terroristen. Een van die vluchtelingen is Mohammed Touré. Hij was kapper in de omgeving van Tombouctou. Op grondgebied van strenge islamieten schijnt dat een gevaarlijk beroep te zijn. Beharing is er sowieso een gevoelig onderwerp. Hij werd satanskapselgearresteerd omdat hij bezig was het haar van een klant in een klassiek elegante model te knippen. Een fraai geknipte haardos staat gelijk aan ijdelheid en dat is godslastering. Ze sloegen de spiegel kapot en vernietigden al zijn materiaal, louter en alleen omdat hij volgens hen een ‘satanskapsel’ had geknipt. Vervolgens werd hij opgesloten en de volgende dag, een vrijdag, publiekelijk gegeseld.

Inmiddels is Gao in het noorden ingenomen. Aanvankelijk bleef het stil op straat toen het leger de stad binnenreed. Na verloop van tijd durfden mensen zich buiten te vertonen en hun vreugde over de bevrijding te uiten. De vrouwen wierpen hun sluiers af en de mannen staken opgelucht een sigaret op. Roken schijnt een streng verboden genotsmiddel te zijn in Sharialand.

De VN aarzelt nog om actie te nemen in Mali. Er zijn vele mitsen en maren. Bijvoorbeeld of de rechten van de mens wel voldoende gerespecteerd worden, want uit berichten blijkt dat het Malinese leger het niet zo nauw neemt met die rechten. Er wordt oa gevreesd voor het lot van de enkele Touaregs die zich nog in Gao bevinden.

Afrikaanse organisaties rekenen op de VN om hun militaire interventie te betalen en hen te helpen. Hun steun van de  betekent legitimiteit van de acties en medewerking van de internationale gemeenschap.

 

Getagged , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.