Weg met die kroon!

KroonTijd om ook eens een stukje te besteden aan een staatsbestel  zonder monarchie. Ik stel mij voor dat de Republiek der Nederlanden zsm moet worden uitgeroepen, want als we op vredelievende wijze een andere staatsvorm willen dan is het er nu de tijd voor.

Enfin we zeggen tegen Willem Alexander:

 • Je bent een leuke jongen, het gaat niet om jou persoonlijk. Maar je moet weten dat er voor jou geen plaats meer is in ons Nederland. We weten dat je niets anders kunt, dat je uitsluitend hebt geleerd om koning te worden en te zijn, dus zullen we jou en je vrouw tot aan jullie dood een jaarlijkse bijdrage geven. Wil je dan nu maar zo vriendelijk zijn om op te hoepelen met de rest van je familie. Nou goed dan, zij behouden, voorzover ze dat hadden nog een jaarlijkse bijdrage voor de rest van hun leven. En ja, je mag je buitenverblijf houden en ja de Nederlandse staat zal voor het onderhoud daarvan betalen. Je kinderen moet je zelf opvoeden hoor. Daar hebben we geen geld voor.

Je bent tenslotte een sociale democratie met kruideniersgeest of niet. En zo’n democratie is duur, dat is bekend. Afijn na veel vijven en zessen zoekt de ex koninklijke familie een plekje elders in Nederland of in het buitenland. Dat is dan keurig geregeld.

Vóór die tijd hebben wij al, of liever het kabinet met Rutte aan het hoofd, besloten dat het voor de democratie beter is als staatvorm voor een republiek te kiezen. Een dictatoriaal regiem is on-Nederlands, dat wordt onmiddellijk opzij geschoven. D66 staat er op een referendum te houden over het onderwerp maar dat wordt snel afgeschoten. Stel je voor dat het volk voor een dictator gaat, hebben wij wel iemand met die capaciteiten in huis? Wat is de functie-omschrijving van een dictator eigenlijk?

Dan komt Pechtold met het idee van een stadhouder. Stadhouder Willem V was de laatste stadhouder, dan wordt de volgende Stadhouder Willem VI. Maar Willem hebben we net weggestuurd. Wat nu? Toch maar een Republiek met een president aan het hoofd dan? En wie wordt die president. Het volk mag kiezen uit jawel een serie saaie mannen in grijze pakken. Wilders is de enige die zich daar een beetje van onderscheidt. Allemaal heel competent en met de intentie het land te eren en te dienen. Op hun manier. Natuurlijk! Zeker weten? Maar wie het ook wordt, het wordt goedkoper. Althans tijdelijk. Zolang de president zelf betaalt voor het onderhoud van zijn boot, zijn eigen huis en ook zelf opdraait voor de opvoeding van de kinderen, zodat al die onkosten niet uit de belastinggelden hoeven te komen. De president heeft een inkomen dat natuurlijk niet boven de Balkenende-norm ligt. Zijn vrouw echter doet als Leontien Brinkhorst, ze doet net of ze koningin is. Kijk en daar beginnen dan de problemen. Wie garandeert dat de president of liever gezegd zijn vrouw een saaie grijze Nederlandse muis wil blijven? En na verloop van tijd niet kiest voor meer altijd meer. Meer macht, geld, huizen en paleizen, minnaars en minnaressen…….

Toen ik aan dit stukje begon had ik niet gedacht dat ik met hem zou eindigen. Zo zie je maar hoe een geschiedenis kan lopen, want wie komt daar aan wandelen en pakt de kroon uit de goot? Ja u ziet het goed: Willem Holleeder.

Getagged , , , , , , ,

3 thoughts on “Weg met die kroon!

 1. Aad Vlag schreef:

  Gaaf stukje Juliette!
  Ik ben om dezelfde en nog veel meer redenen een republikein in hart en nieren. Te gek voor woorden dat nog steeds zoveel mensen vinden dat de toevallige weg door een bepaald geboortekanaal direct recht geeft op wat voor status dan ook.
  Ik vind echter één ding nog erger en beangstigender dan een monarchie en dat is globalisme. Een groot op de achtergrond besturend geheel is voor mij een angstbeeld dat de laatste jaren met rasse schreden dichterbij komt.
  Een koningshuis biedt natuurlijk geen bescherming, maar het geeft wel een idee dat je je in iets onderscheid.
  Ik weet het dus niet meer…

  • jumasy schreef:

   Hallo Aad, ik weet het ook niet. Vandaar dit stukje. Het kleurrijke van een monarchie trekt mij aan.Om dezelfde reden vind ik de katholieke kerk aantrekkelijk. Maar ja uiterlijkheden. Ik verberg mijn angst voor de inhoud achter kunst en kleuren. Artifice!

 2. Jan Vlaanderen schreef:

  Beste Juliëtte, natuurlijk zijn we als Nederlanders republikeinen, dat zei zelfs Prins Claus.
  Maar ondanks het feit dat wij in Zuid-Nederland al zo rijk bedeeld zijn met prinsen (althans tijdens carnaval) vind ik het toch wel iets van chic hebben om ook een echte koning te hebben. De glamour!! Wel op voorwaarde dat hij zich niet echt met iets bemoeit. We zijn al zo saai en praktisch in ons landje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.