Van de chirurg die zichzelf opereerde

OperatieDe wetenschap kent een aantal onwaarschijnlijke verhalen over onderzoekers die met zichzelf of op zichzelf experimenteerden. In de bijlage Wetenschap van Le Monde stond onlangs een stukje van Pierre Barthélémy over doe-het-zelf-chirurgie. Aan het begin van de 20e eeuw was dat kennelijk nogal in de mode onder artsen. Er waren artsen die hun buik open sneden, niet omdat ze dat zo leuk vonden, maar uitsluitend om uit te vinden of een plaatselijke verdoving genoeg was voor een dergelijke operatie. Een Amerikaan, Evan O’Neill Kane, opereerde zichzelf zowel aan zijn blindedarm als aan een hernia.

In 1921 had hij een ontsteking aan zijn blindedarm. Zijn broer die ook chirurg was, zou hem opereren. Maar in de operatiekamer wilde Evan, tot verbijstering van iedereen, zelf de touwtjes, in dit geval het mes, in handen nemen Hij had wel ervaring in het zelf doen, want twee jaar eerder had hij bij zichzelf een flink gnfecteerde vinger afgezet. Evan Kane vroeg om een paar kussens om zijn rug te steunen. Hij moest natuurlijk wel aan de operatietafel zitten om te kunnen zien wat hij deed. Hij gaf zichzelf een verdoving, een mengsel van cocaïne en adrenaline in de buikwand en enkele minuten later ging hij serieus van start. Daar hij zeker duizenden blindedarmoperaties op zijn teller had staan, ging het hem gemakkelijk af. Het verhinderde echter niet dat de medische staf die om hem heen stond in paniek raakte omdat hij rechtop wilde gaan zitten, waardoor er uit zijn buik een stuk ingewand plopte, alsof zijn darmen wilden laten zien dat zij er ook nog waren. Een assistent legde de boel weer terug op zijn plaats en de operatie die een half uur duurde, kon worden afgerond.

Evan Kane legde later in de New York Times van 16 februari 1921 uit, dat hij had willen bewijzen dat een dergelijke operatie zonder algehele anesthesie kon plaatsvinden. En dat was dan weer goed voor mensen met een zwak hart of andere problemen met een algehele verdoving.

Elf jaar later, dan is hij zeventig, leed Evan Kane aan een hernia. En opnieuw besloot hij, maar nu tijdig van te voren en niet op het allerlaatste moment, zelf zijn buik open te maken. Een journalist die in de operatiezaal aanwezig was, zag een ontspannen chirurg die grapjes maakte met de verpleegsters. Op het kritieke moment riep hij melodramatisch uit: ‘Nu wordt het tricky, nu komt het er op aan’. De operatie was een succes, maar Kane kwam er verzwakt uit. Drie maanden later werd hij geveld door een longontsteking. Die kon hij zelf niet opereren.

Getagged , , , , , , , ,

3 thoughts on “Van de chirurg die zichzelf opereerde

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Hier ligt een markt pen voor Praxis en Gamma!

  2. Jan Vlaanderen schreef:

    pen = open

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.