Hoe de bankencrisis begon…

Bank1Grijze haren staan woest omhoog, een paar haartjes pieken zelfs over het los geknoopte boordje van het overhemd. Het jasje hangt nonchalant over de leuning van een bureaustoel. Maar de das, waar is de das? Ietwat verwilderd probeert hij de klant tot kopen aan te moedigen. Hij doet zichtbaar moeite op zichzelf te blijven lijken: de scherpe bankman. Ademloos is hij en het aanmoedigen heeft iets dwingends. Hij praat over geslaagde verkopen aan cliënten:
– Gisteren nog was hier een stel dat hun nieuwe huis helemaal aflossingsvrij wilde financieren. Waarom zouden zij ook aflossen? Zij geven het geld liever aan andere dingen uit. Aan vakanties, inrichting van het huis etc.
– Ze hebben gelijk, vervolgt hij, terwijl hij de klant droef aankijkt, u bent conservatief. U zou ook moeten consumeren.
Hij vouwt zijn krijtstreep-benen over elkaar en legt zijn ronde dikke handjes over het witte overhemd waaronder de welgedane buik rondt en voegt er aan toe:
– Wij hebben leuke aanbiedingen: groene obligaties of een mooi beleggingsfonds, ons huisfonds. Beiden hebben een hoog potentieel rendement. U moet besteden anders gaat het niet goed met de economie. Stel je voor dat iedereen maar gaat sparen. Oh gelukkig, goddank u wilt een huis in Frankrijk kopen. Wellicht kunnen wij iets betekenen bij het aangaan van een hypotheek? Weet u dat wij gunstige voorwaarden hebben, ook en zeker voor een huis in Frankrijk. De aflossingsvrije zoals daarjuist genoemd…..
De bezoeker  vlucht het kantoor uit. De bankman dribbelt achter hem aan, haast zich voor hem uit naar de deur. Schudt hem de hand en zegt nadrukkelijk:
– Tot ziens.
Zijn haren wuiven het afscheid mee.

Twee weken later valt de bank om.

Getagged , , , , , , , ,

2 thoughts on “Hoe de bankencrisis begon…

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Dus hij had toch een das moeten dragen? Geen bank blijft staan zonder stropdas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.