Luxe, weet je het wel zeker?

chaneltasHet woord komt uit het latijn luxus en betekent: enorme tentoonspreiding van pracht en praal.
Luxe moet voldoen aan de volgende vier kenmerken:
-kwaliteit hebben
-zeldzaam zijn
-extreem duur zijn
-overbodig zijn

Welnu, in een uitzending van op Franse onderzoeksjournalistiek gerichte Envoyé Spécial (denk aan Zembla in Nederland) ging men op onderzoek in hoeverre bekende Franse merken aan bovenstaande criteria voldoen. Bijvoorbeeld de kwaliteit. Men vroeg zich af of de Franse luxe-artikelen nog wel in en door Frankrijk en vakmensen worden gemaakt?
De leerindustrie bleek nog wel aan de eisen te voldoen. Het merendeel van de leren tassen van Vuitton waaronder Givenchy en Kenzo vallen, wordt gemaakt in Frankrijk. Maar niet alles.
Zo worden er onderdelen in Polen en Bulgarije gemaakt, omdat in Oost Europa productie- kosten laag, dus interessant zijn. Wanneer in Polen de kosten stijgen verhuist men naar Bulgarije. Niks vakmanschap, gewoon ordinaire hebberigheid.

De kledingindustrie treft men aan in Bulgarije. Daar is een van de grootste kledingfabrieken van Europa gevestigd. Er wordt voor de luxe-industrie geproduceerd, Kenzo is er een van, èn voor de massa, gewone kleding dus. Uniformen worden er ook vervaardigd. Al die kleertjes worden gemaakt door dezelfde mensen op dezelfde machines. Wat nou distinctie en kwaliteit? Voor de merken zelf is het kassa!  Oost Europa is een paradijs voor ze: lage kosten veel winst. Wanneer de kosten in Bulgarije stijgen komt Griekenland in beeld, want daar zijn veel werklozen, die graag voor een geringe beloning hard willen werken.

In Italië ook een land waar veel luxe merkartikelen vandaan komen zijn zo’n 200 clandestiene Chinese ateliers gevestigd. De locaties vind je, verborgen binnen de Italiaanse grenzen, in obscure garages. Er worden o.a. Chaneltassen en schoenen gefabriceerd. Is Chanel hiervan wel op de hoogte? Aan Chanel werd de vraag gesteld en het antwoord was, dat zij een diepgaand onderzoek zullen instellen.
Waarvan akte.

In mysterieuze onderkomens in Italië worden luxemerken vervaardigd. De eigenaar van een zo’n stiekem bedrijfje beweert dat hij er originele Chaneltassen maakt voor € 45  produktiekosten. Diezelfde tassen worden voor € 2000 verkocht in de winkel. Voor eengriffe zoals dat heet moet betaald worden. Het gaat om het imago en het voldoet aan twee van de vier bovengenoemde kenmerken: het is duur en waarschijnlijk heeft u het niet echt nodig.
Vakmanschap komt er gezien bovenstaande, niet aan te pas en of het echt zeldzaam is?

Getagged , , , , , ,

6 thoughts on “Luxe, weet je het wel zeker?

 1. jumasy schreef:

  Dit is op JULIATELLS herblogden reageerde:

  Wat je moet weten over dure merken

 2. Gerdi schreef:

  Heel interessant! De inflatie van het dure merk.

 3. folkertrath schreef:

  Liefde kan dus luxe zijn!

 4. folkertrath schreef:

  We kunnen nu alles langs de lat leggen, mooi verhaal en zeker niet saai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.