Thee met een koekje

thee met kaakjeIn het appartementengebouw waar ik woon bezoek ik regelmatig een oude dame.  Ze is 86 jaar, nog erg fit, fief en vrolijk. Ze heeft de laatste tijd wat gesukkeld met haar gezondheid maar ze is er weer bovenop. Niet dat het sukkelen echt voorbij is, maar ze kan er goed mee om gaan. Ze ziet er elegant en goed verzorgd uit, loopt regelmatig met de rollator naar de winkels om boodschappen te doen, woont alleen en met de hulp van een wijkverzorgster heeft ze haar leven goed onder controle. Haar wijkverzorgster is een Marokkaanse. De oude dame kijkt iedere week verlangend uit naar haar komst.
Toen ik laatst weer eens bij haar aan de thee zat en werd verwend met een grote doos mariakaakjes, kregen we het over bezoek. Ineens begon ze over de bridgeclub waar ze tot drie jaar terug iedere week, dertig jaar lang naar toe ging.
”Ik hoor niets van ze” zegt ze en de tranen springen in haar ogen, ”geen kaartje, geen telefoontje, geen bezoekje, helemaal niets. Dertig jaar lang ging ik daar elke week heen. Wanneer er iemand ziek was zorgde ik voor een kaartje met alle handtekeningen. Ik organiseerde etentjes en deed van alles om het gezellig te maken. Sinds mijn ziekte nu drie jaar geleden, heb ik helemaal niets meer van ze gehoord. Begrijp jij dat?”
Ik begrijp er helemaal niets van en neem nog maar een kaakje. Ze kijkt me verdrietig, bijna wanhopig aan:
”Het komt natuurlijk omdat ik uit Brabant kom. Ik ben een Brabantse en zij zijn allemaal Amsterdammers, die zijn toch anders, denk ik. Ik ben een allochtoon. Ik weet nu hoe die zich voelen. In de steek gelaten en niemand die zich om hen bekommert”.
We drinken nog wat thee, verslinden kaakjes en ik bedenk hoe schandalig het is dat ’n lieve dame zo aan haar lot wordt over gelaten door haar vroegere ‘vrienden’.

Getagged , , , , , , ,

2 thoughts on “Thee met een koekje

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Brabant-Amsterdam is kennelijk ‘a bridge too far’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.