DAG VAN DE VROUW.

vrouwendagVrijdag 8 maart jl was Internationale Vrouwendag. De dag stond in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen, omdat mijnheer man al eeuwen wordt bevoorrecht wat betreft salaris, carrière etc. Alles waar vrouwen, nog steeds, voor moeten vechten. Mannen hebben geen eigen dag. Voor de man is iedere dag zijn dag. Jaloersmakend !

Le Monde (9 maart jl) wijdde een paar pagina’s ter ere van de Vrouwendag aan de vrouwenemancipatie in het Franse parlement.

In de Franse Assemblée krijgen vrouwen vaak tersluikse blikken of geniepige opmerkingen toegeworpen waaruit blijkt dat de heren nog lang niet accepteren dat er vrouwen in hun walhalla rondlopen. Het gaat om kleinigheden: een bepaalde vorm van paternalisme, lichte neerbuigendheid, twijfel over competentie of legitimiteit. Een Franse parlementariër Cecile Duflot maakte mee dat, toen zij opstond om een vraag te beantwoorden, haar woorden niet te verstaan waren omdat er een fluitconcert uitbrak en er onwelvoegelijk grapjes werden gemaakt. Dit alles omdat zij een bloemenjurkje droeg. Een braaf jurkje met lange mouwen, zonder decolleté en een roklengte tot op de knie.Tegenwoordig schijnt het iets beter te gaan omdat de aanwezigheid man/vrouw 50-50 is, maar het paternalisme blijft en de arrogantie ook. Vrouwen hebben eigenlijk niets te maken in hun bolwerk, vinden de mannen.

Hoe gaat het in onze Tweede Kamer met de ladies?Ik herinner mij Winnie Sorgdrager die, vooral in het begin, achtervolgd werd door de media omdat zij er zo leuk uit zag. Ik kreeg niet de indruk dat zij dat vervelend vond, maar dan weer alleen in het begin. Later was ze niet zo blij met al die aandacht, ze zag er ook afgetobd uit. Hanja Mey-Weggen werd ‘Meisje May’ genoemd door de heren. Ook zij leed daar niet opvallend onder, of vergis ik mij en leed ze heel erg, maar zweeg ze in alle talen. Of heb ik haar beleidenis gemist?

En nu? Hoe is het tegenwoordig? Met Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) als onze minister van Oorlog. Ik hoor of lees nauwelijks  verhalen over seksistisch gedrag van onze mannelijke parlementariërs behalve dan dat ze staan te zoenen in het fietsenhok.

Zijn de mannen in ons parlement net als hun Franse collega’s liever ‘onder ons’?

Allemaal vragen, dus tijd voor onderzoek.

Getagged , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.