Polaire luchtlagen

polaire lagenWe zitten in polaire luchtlagen door een continu waaiende oosten wind die daarmee kou uit Siberië, Lapland, Noorwegen en andere diepvrieslanden naar ons landje meevoert. Dit is een vrije vertaling van de weersverwachting van gisteravond aan het einde van het acht uur journaal. Deze luchtlagen zijn een nieuw verschijnsel, onze weerman had het nog niet eerder gezien.

Nu ben ik als pensionada wel wat gewend, maar de laatste tientallen jaren was ik ook verwend. Ik meen recht te hebben op minimaal één warme dag in februari en verdorie twee in maart. Ik kom dus ernstig tekort dit jaar. Vorig jaar was het beter, ik herinner mij althans een heerlijk warme maartmaand, of speelt mijn geheugen mij nu parten.

Mijn geheugen zegt mij ook dat ergens lang geleden Koning Winter t/m maart heerste. Het was zo koud dat de sneeuw hoog opgetast langs de kant van de weg en in de tuin lag en ik ’s avond na school nog bij daglicht kon schaatsen.  Die koelkast-kou moet een uitvloeisel van de zg Kleine IJstijd zijn geweest.

Een paar jaar geleden las ik een artikel in het NRC over klimaatverandering. Daarin vertelde een klimaatwetenschapper dat het weer in Nederland zou gaan lijken op het klimaat in IJsland: koude winters en zomers niet warmer dan 20º C. 
Toen ik het las dacht ik: ‘daar heb je weer zo’n sombermans en als het al gebeurt dan duurt het vast nog wel even. Après moi le déluge’. Maar de déluge lijkt sneller werkelijkheid te worden dan gedacht. Had sombermans gelijk?

foto van: http://www.traildino.com.

 

Getagged , , , ,

One thought on “Polaire luchtlagen

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    In ieder geval zijn de polaire luchtlagen geen populaire luchtlagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.