Gegijzeld

rokende vrouwLang geleden kwam ik regelmatig bij een garagestation met bediening aan de Postjesweg in Amsterdam. Een ochtend in de lente zat er een jonge vrouw op de stoep met haar rug tegen de muur van de garage, benen gestrekt voor zich, het lange haar voor haar gezicht en sigaret in de hand. U kent het wel, zoals rokers tegenwoordig buiten zitten op de harde tegels, zelfs wanneer het steenkoud is. Net als bedelaressen, het muziekinstrument is de sigaret en de bedelnap is de asbak. Het valt mij op dat het vaak vrouwen zijn die zo zitten, mannen blijven staande roken. Destijds was het nog een vreemd gezicht zo’n vrouw op de stoep zittend, dus vroeg ik de pompbediende of hij die persoon kende.
”Ja” zei hij, ”Vanochtend vroeg tankten  zij en haar vriend vol. Ze hadden echter geen geld om te betalen, daarom stelde de vriend voor naar de bank te gaan om geld te halen. Zijn vriendin bleef  dan achter als een soort onderpand. Maar hij is nog niet terug en het is toch alweer een paar uur geleden”.
Ik wenste hem veel succes met zijn gegijzelde, stapte in de auto en vertrok.
Enkele dagen later tankte ik alweer bij de Postjesweg en vroeg hoe het met zijn gevangene was.
”Nou, die man is niet teruggekomen”.
”Wat heb je gedaan met haar?” vroeg ik, ”mee naar huis genomen, vastgebonden of bij de politie afgeleverd?”
”Dat niet, ik heb mijn boterhammen met haar gedeeld, want ze had helemaal niets te eten en ook geen geld. Die nacht heeft zij geslapen in het kantoortje. De volgende dag was haar kerel er nog niet dus heb ik haar geld gegeven en op de trein gezet. Het waren Duitsers, ze was ver van huis. Ik kon haar toch niet vasthouden?”.
Ik feliciteerde hem met zijn edelmoedigheid en vroeg of hij nog een bedankje van de bedelares had ontvangen. En of hij dacht zijn geld ooit terug te krijgen.
Hij mompelde wat binnensmonds en ging met een wat mistroostig gezicht door met zijn werk.

Getagged , , , , , ,

One thought on “Gegijzeld

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Ja, dat gijzelen is vaak niet de oplossing!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.