AFDINGEN IN DE SOUK

DSC00142.1JPGOver het Djemaa el Fnaplein in Marrakech waar van alle kanten ‘Alo Gazelle’ naar leuke dames wordt geroepen, loop ik naar de souk om een leren mapje te kopen. In Marokko zeggen de mannen heel charmant: Gazelle of Antilope tegen de dames. Ook wanneer zij over een vrouw spreken hebben zij het over La Gazelle, mooie blonde dames met lange benen zijn een Antilope. Misschien een taalidee voor Nederlandse Marokkanen?

In de souk word ik onmiddellijk aangeklampt door de kooplui. Ik vertel hun mijn doel en snel verspreidt zich het gerucht dat een blanke toeriste op zoek is naar een Marokkaans leren mapje. Een man in lang gewaad benadert mij en neemt als vanzelfsprekend de taak op zich mij naar de juiste handelaar te leiden. Deze heeft inderdaad het door mij gezochte mapje. Hij vraagt een exorbitante prijs. De onderhandelingen vangen aan. Al snel heeft mijn tussenpersoon in gaten dat ik de prijs ken en bemiddelt hij zodat wij tot een vergelijk komen. Blij met mijn aankoop en mijn succesvol gepingel wil ik naar de uitgang, maar dat is een beetje te optimistisch gedacht, want ik word aangeschoten door een man die mij een beeldschoon stukje houtsnijwerk laat zien: une boîte magique, een doosje met een geheime lade. Helemaal in de ban van het mooie houtsnijwerk, de geur van het hout en het geheime laatje, denk ik niet meer aan prijs en onderhandelen en betaal zomaar het bedrag dat hij noemt. Op de terugweg sla ik aan het dwalen en word opgevangen door een handelaar in sieraden en parfum. Na een gesprek bij een kopje muntthee ontkom ik  er niet aan minstens een klein flesje mierzoete parfum te kopen. Ik vergeet gelukkig niet af te dingen, waarna hij mij hoffelijk naar de uitgang begeleidt. Marchanderen is niet echt mijn ding geloof ik.

Foto’s van leerlooierijen en souk kunt u bekijken op de pagina Foto’s.

a

Getagged , , ,

One thought on “AFDINGEN IN DE SOUK

  1. Edmond schreef:

    Dat verklaart jouw immense verzameling luchtjes en zalfjes. K.E.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.