‘ZO ZIJN WIJ NIET BIJ DE NS’

de ns logoHet is lang geleden, dat ik er een zag, ik wist niet dat ze nog bestonden, maar onlangs in de trein van Haarlem naar Amsterdam kwam er een conducteur langs. Hij staakte echter onmiddellijk zijn werkzaamheden bij een jonge vrouw, die zonder kaartje reisde en knoopte een gesprek aan. De vrouw zag er heel beschaafd uit. De man nam dan ook de tijd het raadsel van een deftige dame zonder kaartje op te lossen. In Sloterdijk stopte de trein, zowel de conducteur als de reizigster stapten uit en zetten de conversatie op het perron voort.

Het duurde en duurde. Een ongeduldige passagier liep naar de open deuren, stak haar gehoede hoofd naar buiten en riep luid:
‘Conducteur gaan we nog vertrekken?’
Haar stem schalde over het vrijwel lege spoor. Toen de dame weer ging zitten, stapte  de controleur zowaar in, de deuren gingen dicht, de trein vertrok. Hij zette zijn werk voort. Bij mij aangekomen vroeg ik:
‘Mag ik u wat vragen?’
Heel vriendelijk knikte hij.
‘Waarom moest die controle met die jongedame daarnet zolang duren?’
‘Die mevrouw had geen kaartje gekocht, ze nam het risico en daar willen wij meer over weten’, zei hij nog immer vriendelijk.
‘Had u die mevrouw er in Sloterdijk niet beter uit kunnen zetten en zelf binnen kunnen blijven?’ informeerde ik misschien wat te Hollands direct, want de man ontstak in woede. Nijdig beet hij mij toe:
Wij zijn niet zo bij de ns’.
De trein stoomde Amsterdam binnen met een vertraging van ruim 10 minuten.

Getagged , , , , ,

2 thoughts on “‘ZO ZIJN WIJ NIET BIJ DE NS’

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Er zou een boek te vullen zijn met çonducteurstypen’. Ik zag eens een trein, propvol, aan mijn neus voorbijgaan op A’dam CS. Een NS medewerker die het woord ‘service’ op zijn shirt had stond naast me. Ik vroeg hem: ‘wanneer gaat de volgende’. Zijn antwoord: ‘de volgende wat, meneer?’. Het vervolg kun je invullen, ik heb hem erop gewezen dat hij niet aan mijn verwachtingen voldeed. Enzovoort.

  2. Edmond schreef:

    Ik ken een ander type conducteur. Een tijdje geleden, toen er nog een echt restauratie was in de trein of kwam het doordat de trein de andere kant op reed? Enfin, ik was in 020 ingestapt, uiteraard in de restauratie. Vlak voor Heemstede komt de conducteur binnen. Drie jongelui naast mij hadden geen kaartje. “Waar zijn jullie ingestapt?” vroeg hij. “In Haarlem” zei het stel in koor.Stelletje liegbeesten. En waar moeten jullie naartoe: “naar Leiden”. De conducteur zei verder niets en vertrok geen spier, maar begon direct te schrijven en overhandigde de tickets plus maximale bekeuring. “Zo veel?” jammerde het verbaasde stel. “Ja, zo veel”, zei de conducteur kortaf. Hij nam niet eens de moeite om op de lege koffiebekertjes te wijzen. Ik heb ze toen maar verteld waarom ze door de mand waren gevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.