Under the vulcano

P1000481.-1JPGIn 79 (nChr) dacht men dat de Vesuvius een gewone berg was. Wisten ze veel dat het een vulkaan was, hij had wel een vreemde top maar toen nog geen krater.
Toen het dan ook  vlammende stenen op de stad begon te regenen dachten de mensen dat de goden hen onwelgevallig waren. Door offers te brengen probeerden ze die een beetje terug in hun humeur te krijgen, maar de stenen bleven maar vallen en vernielden de daken van de huizen.  Na ’n dag of drie stroomde lava de stad in.
Niet alleen de lava en de vlammende stenen waren de oorzaak dat veel mensen stierven. De meesten vonden de dood omdat zij stikten door de stof die vrijkwam uit de lava en die verbinding aanging met zuurstof. Zij werden door het gif overvallen in hun dagelijkse bezigheden en stikten.
Velen echter hadden weten te vluchten, te paard of per boot. In die tijd kwam de zee namelijk tot aan de muren van Pompei. De stad had een haven, maar door de uitbarsting van de vulkaan bewoog de grond omhoog en heeft de zee zich kilometers ver teruggetrokken
In totaal duurde de explosie ongeveer een week, zo’n 4500 mensen stierven.
De laatste eruptie vond in 1944 plaats, de krater is toen ingestort waardoor de opening nu helemaal is afgesloten met rotsblokken en lava, hiermee is ook de sexy rookpluim verdwenen. Binnenin de vulkaan broeit het lekker en neemt de druk flink toe. Tegenwoordig zegt men dat de Vesuvius ‘slaapt’ of ‘dood’ is. Niets is minder waar, want waarom staat er dan een seismolograaf en wordt  bewoners woonachtig in de buurt van de vulkaan aangeraden te verhuizen?  Vandaag of morgen vliegt het deksel van de pan.

Getagged , , , , , ,

3 thoughts on “Under the vulcano

  1. Edmond schreef:

    >”In ’79 dacht men dat de Vesuvius een gewone berg was..”
    ’79 voor of na Christus?

  2. Edmond schreef:

    Thx. Maar dan wel zonder apostrof, want 1979 lijkt me wat aan de late kant. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.