De weg naar de top

weg nd top1Veertien dagen verblijf ik bij de signora. Ik wen aan de afbeeldingen van de heiligen, aan de  beelden van priesters die de mis opdragen, aan het geprevel van gebeden en wat  er allemaal verder nog aan religieus op tv wordt uitgezonden. Het went, want op alle hoeken in de straten van Sorrento en omgeving staan Maria- en Christusbeelden. Langs de weg die leidt naar de top van een berg staat bij iedere bocht een kruiswegstatie. Er zijn veertien bochten, het klopt precies. Halverwege een kapelletje om even in mijmering weg te zakken om daarna de weg naar de top geestelijk gesterkt verder te bestijgen. Een hele kruiswegstatie afwerken is een volle aflaat verdienen. Ik kan zonder mijn comfortabele plekje in de hemel te verliezen weer een paar stevige zonden begaan.

Denken radicale christenen en moslims zo?  Door voortdurend te bidden en daarmee vele aflaten te verdienen of een optie te nemen op een mooie plek in het hiernamaals kunnen zij zich wel een paar misdaadjes permitteren zonder hun zieleheil in gevaar te brengen?  Zoals de ayatollahs die een heel volk onderdrukt  houden.

Mijn signora  heeft een mp3-speler waarop gebeden staan waarnaar ze ‘s ochtends en ’s avonds bij het koken en eten luistert. Wanneer ik bij haar eet gaan de oordopjes uit en wordt er zowaar gepraat. Zij vertelt dat luisteren naar gebeden haar goed doet. Het heeft een meditatieve werking, die zij  nodig heeft om te kunnen verdragen dat buitenlandse studenten in haar kamer wonen gedurende een aantal weken per jaar. Dat laatste zegt zij niet maar ik krijg die indruk, omdat zij toevoegt dat haar man 30 jaar geleden overleed en haar achter liet met een klein pensioen. Daarom heeft ze geld nodig. Verder werkt ze aan haar zieleheil.

aa

Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.