Taalstrijd

Taalstrijd1In vier weken heb ik een beetje Italiaans leren spreken. Het helpt wanneer ik voortdurend Italiaans om mij heen hoor, maar  bij zaken zoals inchecken of treinkaartjes kopen  is Frans of Engels beter voor het begrip en de daarmee gepaard gaande gemoedsrust. Trouwens niet iedereen spreekt Engels en al helemaal geen Frans.
In mijn appartementshotel spreekt men ‘solamente italiano’, vanwege de italiaanse lessen waarover ik, heel onvoorzichtig, heb gesproken met Mirko, de general manager. Mirko spreekt goed Engels, maar iedere keer vraagt hij vriendelijk doch streng mijn verzoek eerst in het Italiaans te produceren. Het overige personeel heeft zich bij dit beleid aangepast.
In mijn hoofd is het momenteel chaos, dat is het normaal ook, maar nu woedt er bovenop de gewone puinhoop een taalstrijd. Ik denk in het Engels of in het Frans, het hangt ervan af welke taal ik net gesproken heb en vervolgens moet ik mij redden in het Italiaans. De Nederlandse taal in mijn bovenkamer weet zo af en toe ook niet meer wat nou een werkwoord, bijwoord of gewoon een zelfstandig naamwoord is. Iedere taal strijdt om voorrang, zelfs het Duits laat zich niet onbetuigd.
Bij Maria die een bar annex snackbar drijft aan de Corso Italia kan ik mijn Nederlandse woordjes en grammatica weer even in het gelid krijgen. Zij is Vlaamse, dat ontdekten wij nadat we via het Italiaans, naar het Engels, daarna  Frans bij het Nederlands terecht kwamen. Maria maakt verrukkulukke minestrone soep en heeft de lekkerste ‘dolces’ in de vitrine van haar snackbar liggen. In Maria’s hoofd geen taalstrijd, zij spreekt alle talen door elkaar, dat is zij al jaren gewend. 

Gewoon doorgaan dus, dan komt alles vanzelf goed.

Getagged , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.