Hufterigheid

kantenhond.blog.nl

Wat mij opvalt in dit kikkerlandje na een tijdje elders te hebben vertoefd en afgezien van het belabberde weer, is de hufterige manier waarmee wij met elkaar omgaan. Daarmee bedoel ik onder andere het absoluut negeren van anderen, de deur voor iemands neus dicht laten vallen, niet groeten, kortom maling hebben aan alles en iedereen.
Het ergste is, dat ik er aan mee doe. Zo fietste ik vandaag door het park, dat mag officieel niet. Een paar mensen laten hun hondjes uit. Hondjes mogen niet los in het park, deze collies en tekkeltjes stoeien vrolijk los rond. Tot dusver niets aan de hand. Dan kom ik aanfietsen en moet remmen voor een enthousiast aanspurtende herder. Commentaar van de eigenaar:
‘Je mag hier ook helemaal niet fietsen’,
‘Honden mogen niet los in het park’, bijt ik onmiddellijk terug, ‘dus waar heeft u het over’. Ik zeg nog u en kan wel op mijn tong bijten, beter is ook ‘je’ te zeggen en een zwaar woord te gebruiken. In zware woorden ben ik niet zo goed, ‘je’ zeggen wel en ik kan lekker pinnig zijn, dat werkt vaak prima. De afgelopen jaren heb ik mij aangewend direct en adequaat te reageren op onwelgevallige en soms zelfs agressieve opmerkingen, zodat de ander even paf staat en de kaas op mijn boterham blijft liggen. Net terug uit een land waar de criminaliteit welig tiert, maar de mensen vriendelijk en beleefd met elkaar omgaan, valt mij de ploerterigheid enorm op.
Ligt het aan het weer, dat wij zo met elkaar omgaan? Een hoop regen en wind nodigen wellicht niet uit om beleefd te zeggen:
‘Na u’ of ‘Gaat uw gang’ of ‘Wacht ik help even’ of ‘Geen enkel probleem ik doe het graag’ of ‘Niet schrikken, hij bijt niet hoor mijn Fikkie’.
Dat schijnt heel moeilijk te zijn in het Hollandse weer.

Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.