Ter meerdere eer en glorie van……..?

Het goede doelDoneer direct aan giro nummer 555 ten behoeve van de slachtoffers van de orkaan op de Filippijnen, van een aardbeving in China of van welke ramp dan ook. Ondanks de crisis stort de goedgeefse Nederlander een aanzienlijk bedrag en hoopt dat het goed terecht komt.

En dat staat nog te bezien. Allereerst worden er de salarissen van de hulpverleners  van betaald of als het vrijwilligers zijn, de reis- en andere kosten. Omdat ook de organisatie een centje moet verdienen, het management kan tenslotte niet van de lucht leven, hun levenselixer is vreselijk duur, wordt er nog eens een bedrag afgeschreven.

Dan blijft een kapitaaltje over om te gebruiken voor de aanschaf van hulpgoederen waarvan een gedeelte wordt weggezet op een speciale rekening in het ramp-land zelf om ten goede te komen aan projecten waarmee de getroffen burger op het correcte spoor wordt gezet.

Wie verzorgen die projecten ? De inwoners of de goedbedoelende hulpverleners? Waar komen die hulpverleners vandaan, is er in eigen land geen behoefte aan hulp?

In het Franse journaal werd onlangs aandacht besteed aan ‘Artsen zonder Grenzen’.
De hulporganisatie is neergestreken in het getroffen gebied om ter plekke medische hulp te bieden. In het daaropvolgende fragment van hetzelfde journaal worden beelden getoond van de Franse provincies, dat wat wij het platteland noemen en waar een schrijnend gebrek aan artsen heerst. Geen dokter wil zich er vestigen met als gevolg dat de brandweer te hulp moet worden geroepen wanneer iemand ernstig ziek of gewond is en een arts van ver weg langs smalle bergweggetjes naar de rampplek moet jakkeren. De Franse medicijnman wil zich kennelijk niet vestigen in het nabijgelegen Franse achterland, maar wel in Verweggistan. Wat is dat toch?

Voordat we afdwalen naar de motivatie van hulptroepen,  terug naar het rampgebied. De getroffen bewoners worden er effectief begeleid door professionals om hun zaakjes weer piekfijn op orde te krijgen. Ook de regering van het land springt bij door een deel van het geld op te strijken.

Wanneer tenslotte de hulpgoederen zijn aangekomen en uitgeladen om vervolgens per vrachtwagen naar het  getroffen gebied te worden gereden loeren er roofdieren langs de kant van de weg om de spullen buit te maken en er hun voordeel mee te doen.

De slachtoffers moeten geholpen worden dat staat vast. Mij zal Alexander Pechtold niet bellen om te geven, zoals Theodor Holman in zijn column,’Waarom-sturen-we-niet-het-leger-naar-de-Filipijnen’ van afgelopen dinsdag schreef. (http://www.parool.nl/parool/nl/508/theodor-holman/index.dhtml). Bovendien neem ik de telefoon niet op, maar dat idee van het leger is briljant.

Getagged , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.