Weg met het calvinistisch schuldbesef

schaatsersOranje doet het geweldig bij het schaatsen, de ene medaille na de ander halen we binnen. Dat wekt afgunst op, dat mag, dat is fijn zelfs. Dat de schaatsers zelf en de Nederlanders zich af vragen of het zo wel hoort en of dit niet ten koste gaat van de spanning bij de wedstrijden en het niet zielig is voor schaatsers uit andere landen is calvinisme. Het wordt tijd ons calvinistisch schuldbesef over boord te gooien en gewoon onbekommerd blij te zijn met die mooie resultaten. ‘Weg met het calvinisme’ en zwaaien met die wimpel.

Amerikanen die kinnesinnen dat Nederlanders altijd per schaats naar het werk gaan ’s winters via de grachten geven een schilderachtig beeld van ons landje. Net zoiets als klompen. Hoe zou de Amerikaan zich ons op de schaats voorstellen? Op ’n klompschaats?

Er schijnt zelfs een Amerikaanse krant te zijn die zich wat kribbig afvraagt ‘of we die Nederlandse schaatsers niet een beetje zat zijn’. De druiven zijn kennelijk zuur. Laten we het eens hebben over hun overheersing op de tennisbaan. Over de zusjes Williams bijvoorbeeld. Serena en Venus die jarenlang belangrijke tennistoernooien domineren en domineerden. Maken zij zich tijdens die toernooien zorgen over de zielige Nederlandse tennisspelers en speelsters die nooit eens een toernooi winnen, komen zij op het idee deze mensen eens te coachen? Hoort u ze  zeuren over het gebrek aan spanning op het tennisveld? Neen!

Die schaatsdominantie moet zo blijven, dus zet ‘m op en ga zo door. Een driewerf hoezee voor de zoveelste plak. En waag het niet je schuldig te voelen!

Getagged , , , , , , ,

3 thoughts on “Weg met het calvinistisch schuldbesef

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    In Duitsland is sprake van veel waardering, blijkens een lang artikel in de Frankfurter Algemeine Zeitung van vandaag. Geen jaloezie!

  2. Gerdi schreef:

    HELEMAAL MEE EENS!!!!! HIEP HIEP HOERA VOOR HOLLAND!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.