De Krim en De Anschluss

nl.wikipedia.org

nl.wikipedia.org

De annexatie van de Krim door Rusland doet mij denken aan een andere inlijving die plaats vond op 13 maart 1938: De Anschluss (Duits voor ‘aansluiting’, ‘verbinding’, ‘annexatie’)*.

De annexatie kon rekenen op vrij algemene steun van de Oostenrijkse bevolking en geschiedde door een inval van Duitse troepen, waarbij echter geen schot werd gelost. Referenda in Oostenrijkse provincies wezen uit dat ten minste driekwart van de bevolking een samengaan met Duitsland wenste.Op 13 maart 1938 proclameerde Hitler de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland. Of hij direct volledige aansluiting wilde was de eerste dagen nog onzeker (Men dacht ook aan een soort personele unie, waarbij Hitler naast president en kanselier van Duitsland ook president van Oostenrijk zou worden). Tijdens de intocht in Oostenrijk, waarbij Hitler als een held werd onthaald, besloot hij op aandringen van Göring en omdat hij wist dat Mussolini geen bezwaar meer zou maken, tot een volledige fusie, waarna Oostenrijk werd uitgeroepen tot provincie van Duitsland. Seyss-Inquart werd de rijksstadhouder van Ostmark, de nieuwe naam van Oostenrijk. De Anschluss was daarmee compleet.

Dezelfde 13e maart vond Schuschniggs( Kurt von Schuschnigg Oostenrijks kanselier) plebisciet alsnog plaats, nu echter onder Duitse supervisie. Dit plebisciet was vrij noch geheim. Bovendien was aan ongeveer 10% van het electoraat, voornamelijk Joden en ex-leden van linkse partijen, het stemrecht ontzegd. Stembiljetten werden door ambtenaren bij de stembus uitgedeeld en moesten in hun aanwezigheid ingevuld worden. De uitslag was overweldigend in het voordeel van aansluiting bij Duitsland, maar het was veelbetekenend dat sommige afgelegen delen van Oostenrijk die op dat moment nog onbezet waren in meerderheid tegen de Anschluss stemden.

Op 10 april werd opnieuw een volksraadpleging gehouden waarin de Oostenrijkers gevraagd werd of zij wilden terugkeren naar het Duitse Rijk. De uitslag was een duidelijk ja. Na de Tweede Wereldoorlog was (en is) de algemene mening dat de nazi’s deze uitslag gemanipuleerd hadden. De uitslag was immers 99% “ja”, een ongeloofwaardig hoog getal. Wel staat vast dat veel Oostenrijkers de Anschluss wel toejuichten, ten dele uit de gedachte er maar het beste van te maken.

*)samengesteld Wikipedia:http://nl.wikipedia.org/wiki/Anschluss

Getagged , , , , , ,

4 thoughts on “De Krim en De Anschluss

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Ja, een aardige vergelijking. Overigens zijn de Amerikaanse invallen in Grenada, Panama en Irak (of de inlijving van Texas in de 19e eeuw) ook vergeleken met wat Rusland nu doet (onlangs in de FAZeitung). Een US minister gaf als reactie: ja, maar wij brengen democratie en vrijheid. Tja, tis maar hoe je het bekijkt.

  2. Femmy Fijten schreef:

    Inderdaad. Wij bibberen hier ook bij het idee, dat het een inleiding zal gaan worden voor een grote oorlog. Poetin wil een groot Rusland en begint stapje voor stapje het Sovjet gebied terug te winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.