Een Vuilnisberg

VuilnisbergEen vuilnisbelt is de indruk die achterblijft na het Franse nieuws van acht uur, dat aandacht besteedde aan de gevolgen van bergklimmen. Rotzooi overal: blikjes, plastic flesjes, batterijen, camara’s en ga zo maar door. Zelfs een paar goed geconserveerde lichamen liggen ingevroren te wachten om tot leven gewekt te worden. Cryogénie avant la lettre.

Op de weg naar de top stapelt het vuil zich op: etensresten, oude tenten, touwen, blikjes, vlaggen. L’histoire de la merde ligt overal verspreid,  de gekleurde besmeurde papiertjes wapperen vrolijk in de wind.

Dit kan zo niet langer. Daarom zal eind april als de weersomstandigheden goed zijn, een groep ervaren bergbeklimmers uitrukken op een gevaarlijke en moeilijke expeditie om de top, la zone de la mort, boven 8000 meter, te reinigen van al die smeerlapperij. Nog nooit heeft iemand geprobeerd op die hoogte, waar niet voldoende zuurstof is, een schoonmaakpoging te ondernemen.

‘Een moedige onverschrokken daad’, tettert La Presse.

Ieder keer wanneer de schoonmaakploeg  boven de 8000 meter komt, moet ieder 15 kilo afval mee terug naar beneden nemen. De groep wordt ondersteund door elf koks en dragers die zelf niet boven de 7000 meter mogen komen.

De traditie van het bergbeklimmen heeft een dubbele ethiek: met zo weinig mogelijk middelen proberen tot het uiterste te gaan en toch respect blijven houden voor de schoonheid van het gebied. Nooit vergeten, dat alpinisme meer is dan een oefening in een stadion en dus nog meer inspanning vergt.

En nu maar hopen dat de klimmers zich houden aan die leer en hun rommel verbranden of vernietigen alvorens  te trekken naar de top. Van de Mount Everest in dit geval.

Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.