Patriottisme

 

foto:Boeken.aanbodpagina.nl

foto:Boeken.aanbodpagina.nl

In de leeromgeving met allochtone studenten is het rustig. Zij maken grapjes en geven complimentjes, steken het een en ander op en noteren dat in de computer of in een schriftje. Ik loop rond, strijk neer naast een leerling die uitleg nodig heeft en ga weer door op mijn rondje. Harmonie kleurt het lokaal in pasteltinten en Rust brengt een laagje warme vernis aan.

Dan breekt de deur open, ze kijkt op noch om, gaat zitten, smijt een paar boeken op tafel en boort een arm in de lucht. Rust en Harmonie vertrekken door de open deur, die met een knal achter hen dichtvalt.

De student met de boorarm begrijpt mij niet, zij klaagt bitter. Is het haar al onaangenaam dat ik geen Russisch spreek, het is onvergeeflijk dat ik de Nederlandse klankvorm aanhoud. Fout fout, die klemtoon! Het is niet de juiste Russische dictie. Nog erger: het lesmateriaal is in het Nederlands.
‘’Wat staat daar? Wat is dat slecht geschreven!’’ schreeuwt ze om de haverklap terwijl haar arm grote gaten in de lucht boort en
‘’De Russische uitspraak aanhouden asjeblieft, het is beslist de makkelijkste taal om uit te spreken’, bitst ze in onbeholpen Nederlands,’’hoe moet ik begrijpen wat je zegt en wat daar staat als je de Nederlandse klanken aanhoudt, dat is niet te doen’’.

Voorbij is het nonchalante elan waarmee ik door het lokaal loop, ik krijg een hekel aan het mens, diep in mij welt de behoefte op haar met kop en kont het raam uit te donderen, haar op z’n minst een mep te verkopen
Ik kijk eens op de plank in de kast Laatste (Red)Middelen. Er liggen nog wat oude ‘Doubleerders’ en hier een daar een ‘Uitdeklaszetter’, maar verder is hij leeg. Achterin onder een versleten ‘Nablijver’ zie ik ‘Negeren’ liggen.

Later vertellen mijn studentjes dat zij verbitterd is afgereisd, terug naar het land waar de taal  correct wordt gesproken.
Rust keert weer.

 

Getagged , ,

2 thoughts on “Patriottisme

  1. Femmy Fijten schreef:

    Hahahahaha… geinig. Goed gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.