Grand Budapest Hotel

Grand BudapestDe eerste beelden van de film The Grand Budapest Hotel trekken aan mij voorbij en roepen onmiddellijk een ander filmbeeld op: I served the King of England, een jongeman die werkt als bellboy in een groot hotel wordt opgeleid door een ervaren oberkelner. Helemaal gelijk aan wat ik zie maar dan veel komischer, absurder maar geloofwaardiger, want logisch.
Budapest Hotel is absurd en ongeloofwaardig. Er zijn monotone momenten vooral de ontsnapping uit de gevangenis. Het is af en toe een beetje flauw en herkenbaar onder andere het gedrag van de erfgenamen en het gedoe om het schilderij kennelijk bedoeld de film een spannende ‘boost’ te geven.
Die ‘boost’ heeft de Tsjechisch/Slowaakse film niet nodig.
I served the king of England, geregisseerd door Jiri Menzel, speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw in Tsjechië. De jongen is niet donker maar blond en zijn mentoren weet hij te overbluffen. Ook hij komt in de gevangenis. De film begint als hij uit de gevangenis komt en een krot in het bos ergens in Duitsland toegewezen krijgt. Er woont een mooie jonge vrouw in de buurt samen met haar man, wat hem zijn gloriejaren terug in herinnering brengt en al de mooie vrouwen met wie hij het bed deelde.
Het begin is komisch: de chique hotels en mensen met wie hij werkt, de vreemde grappen. Bij de bezetting van de Duitsers verandert de film in drama. De hoofdrolspeler heeft ambities, wil miljonair worden, dat lukt hem, maar dan nemen de communisten Tsjechië over en verandert het decor weer.
I served the king of England is een komedie, of liever een tragisch komedie. Het is een paar jaar geleden dat ik de film zag, ik weet dus niet alles precies meer. In mijn beleving achtergebleven als een steengoede film. Onbekend bij het grote publiek, kennelijk niet bij Wes Anderson.

Getagged , , , ,

2 thoughts on “Grand Budapest Hotel

  1. Femmy Fijten schreef:

    Ik ben maar niet naar The Grand Budapest hotel gegaan. Ik zal I served the king onthouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.