De schrijver en de drug

In de Parool Nieuwsbrief van 19 mei las ik een bericht over  eindexamenkandidaten die Ritalin gebruiken om geconcentreerd te blijven tijdens het examen. Een gymnasiast verwoordde het zo:
‘Bij Latijn komt Ritalin goed van pas, dan kan ik uren door­lezen. Zo haal ik hogere cijfers.’

Scholieren met ADHD verkopen Ritalinpilletjes aan medescholieren. Het is goedkoper dan hasjiesj of welke andere drugs dan ook, denk ik.

Een uitkomst voor schrijvers. Scheppend kunstenaars  zonder kinderen, maar met een blok raad ik aan: ‘Koop Rotalin’ via vrienden met kinderen, want welk kind lijdt er niet aan AdhD of iets dat er op lijkt. Ik hoef niet te kopen, als heks produceer ik zelf,  maar de prijs lijkt laag: vanaf gratis tot één euro per pil! Snel toehappen voor de vraag oploopt.

Zo’n pilletje komt natuurlijk te pas bij het schrijven! Een schrijver die voor een blokkade zit neme een pilletje en hupsakee de creatieve ideeën drijven binnen een half uur naar je toe. Voor je het weet zit je in de flow en is het boek klaar.
Velen  gingen al voor: Kerouac, Baudelaire en nu noem ik er nog maar een paar.  Allemaal bekend, dat zegt ook wat.  Guy de Maupassant schreef zijn roman ‘Paul et Jean’ geheel onder invloed van ether:
‘Die drug maakt me helemaal helder maar veroorzaakt ook veel narigheid’.
De Maupassant leed aan hallucinaties, paniekaanvallen, achtervolgingswaanzin, probeerde zelfmoord en hij ging er ook nog eens vreselijk slecht van uit zien.

Ritalin lijkt heel onschuldig, maar pas op het is een stimulerend middel, dat hetzelfde effect op de hersenen heeft als amfetamine (speed) en cocaïne, zegt Wiki. Tjonge en zo’n middel wordt door artsen aan kinderen voorgeschreven?

Er is gelukkig ook nog alcohol: F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennessee Williams, John Cheever, John Berryman en Raymond Carver waren alle zes destructief aan de drank. Connie Palmen dronk na het overlijden van haar man drie jaar lang één fles wijn per dag en Carmiggelt schreef dit gedichtje:

O, drank, je hebt zoveel verpest.
Toch ben je in mijn dorstig leven
altijd die ene hoer gebleven,
die mij het diepste heeft gelest.

 

Getagged , , , , , , ,

5 thoughts on “De schrijver en de drug

  1. caroallemand schreef:

    Lezenswaardig, leuke illustratie ook.

  2. Femmy Fijten schreef:

    Prachtig geschreven, leuk verhaal en nog leerzaam ook!

  3. folkertrath schreef:

    Alweer een mooi stuk gerelateerd aan feiten, prachtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.