Wat Zwarte Piet en het Wilhelmus gemeen hebben

Piet en het Wilhelmus-1In januari zette het Pietengedonder zich voort. Te beginnen met de uitslag van de Jaarlijkse Scholierenpeiling waaruit bleek dat Piet de belangrijkste nieuwspersoon van 2013 was; het jaar daarvoor was dat Nelson Mandela!
Het woord zelf is al een wondertje: ‘pietendiscussie’ intikken bij google levert in een wip tientallen feiten, artikelen, excuses, woede en processen op.
Piet moet alle kleuren van de regenboog zien, behalve zwart. Maar onze Piet is zwart of donkerkleurig, hij draagt grote gouden oorringen, heeft een knalrode mond en onder zijn kleurige baret komt zwart kroeshaar te voorschijn. Onze Piet vertegenwoordigt geen zwarte achterban maar een traditie die terug gaat tot ver voor de donkere middeleeuwen tot Donar, Wodan en Freya en is in de loop der eeuwen geëvolueerd tot een vriendelijke jongeman, die samen met de Sint het beste met je voor heeft en dan vooral met de jeugd.
Veertig jaar geleden was Piet veel wilder, hij had een takkenbosje bij zich waarmee hij sloeg en stopte je dan in de zak voor een heropvoeding in Spanje. Tegenwoordig belichaamt hij veel meer de vriendelijke, gastvrije en vrolijke bevolkingsgroep met dezelfde kleur, wat mij een compliment lijkt.
Overigens ben ik van mening dat we onze energie beter kunnen gebruiken om het Wilhelmus eens op de schop te nemen: ‘Ben ik van Duitse bloed’ zingt iedereen, zelfs toen de Tweede Wereldoorlog net ten einde was. Moet trouwens zijn: ‘Ben ik van Dietse bloed’, maar okay. Als Willem-Alexander zingt: ‘Ben ik van Duitse bloed’, klopt dat bij hem, maar bij ons?
De ‘Koning van Hispanje‘ en zijn makkers hebben wij in 1648 verslagen en helemaal niet geëerd, integendeel we hadden Hispanjes koningen graag de kop afgehakt. Voordat het Spaanse elftal werd ingemaakt vorige week zong Oranje dat zij zoveel van ze hielden!
Wordt het niet eens tijd voor een nieuw lied in de kleuren van de regenboog?

Getagged , , , , , ,

4 thoughts on “Wat Zwarte Piet en het Wilhelmus gemeen hebben

 1. jacques ruiter schreef:

  Laten we met zijn allen gewoon kleur bekennen en daarmee doen wat leuk is. Geen associaties met het verleden maar gewoon naar onze dromen in de toekomst kijken. Het verleden is voorbij en kan niet veranderd worden. Het heden is zoals het is. Alleen de toekomst hebben wij zelf in de hand. En kleuren ….. spreken voor zich. Kraaien zijn zwart, eksters zwart-wit en een witte schiet mij niet zo gauw te binnen. Kleuren hebben geen relatie met het verleden. Zij geven ons de mogelijkheid tot expressie. Kijk bijvoorbeeld naar onze kunst in de musea. Groet, Jacques

 2. Femmy Fijten schreef:

  Ja, ons volkslied is apart. Eigenlijk wel grappig dat we daarin allerlei andere naties min of meer erkennen en dankbaar zijn. En inderdaad, veel Duitser dan Willem Alexander kun je bijna niet zijn. En Piet, moet gewoon alle kleuren van de regenboog krijgen. Ik zou met zoiets niet graag mensen kwetsen. Het moet voor iedereen een feestje zijn.

 3. folkertrath schreef:

  Het lied straalt niets uit; geen eenheid, strijdlust, geen kracht.
  Dat valt juist nu meer op, tijdens dit wk voetbal. Waar je veel beter hoort. Zwarte Piet moet nu wel denken “Je hoort me wel, maar je ziet me niet”. Wederom mooi geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.