Museu de les Trementinaires, Tuixent (Alt Urgell)

Interessant om eens te bezoeken

CATALONIË

TrementinairesZo’n honderd jaar lang trokken vrouwen vanuit de gesloten vallei van ‘La Vansa i Tuixent’ ten zuiden van de Serra del Cadí te voet door heel Catalonië, beladen met oliën, kruiden en zalfjes, om hun waar te verkopen. Dat waren de ‘trementinaires’, genoemd naar de terpentijn (‘trementina’), hun belangrijkste product. Het ‘Museu de les Trementinaires‘ in Tuixent wil de herinnering aan dit uitgestorven beroep levend houden.

De reizen van de ambulante verkoopsters werden uit nood geboren. In de 19e eeuw was de vallei een zelfvoorzienende maatschappij die leefde van de opbrengst van hun eigen landbouw en veeteelt. De bewoners verlieten de vallei alleen om in La Seu d’Urgell of andere plaatsen ontbrekende artikelen of gereedschappen te ruilen voor hun producten. De economie veranderde en geld werd het ruilmiddel, dat was in de vallei niet aanwezig. Velen trokken weg om in rijkere gebieden seizoenswerk te verrichten, de achterblijvende vrouwen zochten een middel om…

View original post 361 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.