In een vliegtuig op vakantie

Zomer! Vakantie! Een zomerse dag, heerlijk!

Maar dan wordt een vliegtuig boven de Oekraine neergehaald, 173 Vliegende Hollanders en meer dan honderd buitenlanders, neergeschoten. Rutte met baardstoppels op Schiphol. De ene na de andere aanwijzing dat het wel eens een daad ‘per ongeluk’ van de pro-russische rebellen in Oekraine zou kunnen zijn. Beelden van de verkoolde resten van een vliegtuig. Een kleurig boekje met de titel ‘Bali en Lombok’ ligt gaaf te schitteren tussen de zwart geblakerde resten. Talloze paspoorten. Vreemd, dat die in tact gebleven zijn. Het regende lichaamsdelen op de huizen en velden van het gebied.

Het oosten en nabije oosten worden bedekt door een tapijt van bommen en granaten.
Palestina en Israel ook al van die rampgebieden. De Hamas schiet de ene na de andere raket naar Israël en die schieten terug. Laat ik Afrika niet te vergeten met z’n Boko Haram, de Massai en Isis. Kortom rondvliegende raketten genoeg; het is wachten op het volgende incident.

Boven die vechtlanden suizen wij Europeanen op weg naar onze vakantiebestemmingen. Wanneer ik in zo’n vliegtuig richting oosten ga, realiseerde ik mij tot nu toe nooit dat beneden de vredige witte wolken een strijd woedt en dat met de huidige techniek er zomaar iemand op het idee kan komen jouw ‘veilige’ lijnvlucht eens op de korrel te nemen. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik heb het al druk genoeg met proberen niet te denken aan plots optredende technische mankementen of stiekem meevliegende kapers die zich halverwege de vlucht manifesteren met een pistool in hun hand om nog te denken aan werelddelen waar raketten worden afgeschoten. In mijn hoofd is geen ruimte meer voor virtuele raketten. Een vluchtplan wordt toch pas afgegeven als het veilig is op 10 of 11 km hoogte? Nou dan? De luchtvaartleiding moet ik geloven, wil ik geloven. Tegen beter weten in, want ja sinds 1980 zijn er al zo’n twintig vliegtuigen neergeschoten!

Getagged , , , , , ,

3 thoughts on “In een vliegtuig op vakantie

  1. Gerdi schreef:

    Je gaat toch anders over dat vacantievliegen denken…

  2. folkertrath schreef:

    Als een mens moest vliegen, had die wel vleugels. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.