De Participatiemaatschappij

participatiemij

foto:nietzomaarzooo.blogspot.com

Met een keiharde klap viel ik op het asfalt. Kràààk, krak meende ik mijn heup te horen zeggen. Dàt was mis. Een dame, die het ongeval zag gebeuren haalde kussens uit haar huis en zo lag ik als een pasja in de zon te wachten op de ambulance.

Na 45 minuten bracht de ambulance mij naar het ziekenhuis. Daar constateerde men een gebroken heup en deelde mee, dat ik de volgende dag geopereerd zou worden: een plaat met een schroef in de heup om de breuk bij elkaar te houden. Ik zag scheel van de stress.

De gealarmeerde vriendenkring stroomde toe, troostte en zorgde voor de broodnodige zaken als tandpasta, zeep en cosmetica. Als zelfstandige, alleenstaande dame met een ijzeren conditie ben ik niet gewend afhankelijk te zijn van anderen, maar ja, er zat nu toch niets anders op dan om hulp te vragen, zoals kleding te halen en de was te doen, want het enige dat ik bij me heb is de luchtige kleding die ik die dag droeg. Het was mooi weer en 24ºC.

In grote aantallen komen de vrienden hun deelname betuigen. Tijdens de bezoekuren van 15 tot 20 uur komen ze direct achter elkaar binnenvallen, als vliegtuigen die landen op Schiphol. Verder lig ik op een gemengde zaal met mensen die overdag aardig zijn, maar ’s nachts hele bossen omzagen met een electrische heggenschaar.

Na drie dagen vindt het ziekenhuis het welletjes, mijn herstel gaat voorspoedig en ik heb een grote vrindenkring, wat wil ik nog meer. Wegwezen bijvoorbeeld.

Dat overvalt me ondanks het afzien en de slapeloze nachten, want waar moet ik heen? Naar huis kan ik nog niet, ik woon op drie hoog, zonder lift. Een steile  trap kronkelt naar mijn etage. De vrinden op wie ik dacht een beroep te kunnen doen geven plotsklaps niet thuis. Een Zorghotel dan maar? Omdat ik dit jaar mijn aanvullende verzekering heb opgezegd moet ik alle extra’s zelf betalen: van fysio tot vervoer en zorghotel. Een zorghotel kost 200 euro per dag en ik moet er zeker veertien dagen blijven.

Kan ik nou echt niet een weekje verblijven  bij een vriend in een woning met lift?

Getagged , , , , ,

8 thoughts on “De Participatiemaatschappij

 1. Edmond schreef:

  Leest arme Saar dit ook?
  (bedoel je niet bezoekuren i.p.v. spreekuren?)

 2. jcgmruiter schreef:

  Wees voorzichtig met wijzigen. Op spreekuren mag je praten, bezoekuren zijn om gezellig, in stilte van elkaar te genieten.
  Overigens, wat een herkenbaar verhaal. Mijn schoonzus had kortgeleden een zelfde ervaring. Nu mag ze weer voorzichtig lopen terwijl ze altijd het toppunt van activiteit was.
  In ieder geval, neem deze rustperiode zoals van hogerhand is opgelegd, veel (e-)boeken en ruim tijd om nieuwe plannen te maken. Ik ben benieuwd.
  BETERSCHAP !!!
  Jacques

  • jumasy schreef:

   Ik zal die spreekuren in de gaten houden.
   Overigens ben ik het gelukkig niet zelf, maar iemand uit mijn directe omgeving. Ik zat met mijn neus op het ongeval en de zorg zal ik maar zeggen.
   Jouw beterschap geef ik door, die kan ze wel gebruiken.

 3. Femmy Fijten schreef:

  Ach, wat sneu… gelukkig zijn verpleeghuizen tegenwoordig best gezellig en heb je een eigen kamer…. ik heb geen lift, maar als ik er een had, had je mogen komen hoor!

  • jumasy schreef:

   Dank voor je medeleven Femmy, gelukkig betreft dit ongeval niet mij maar iemand uit mijn omgeving. Ik zat er wel met mijn neus bovenop om t zo maar eens uit te drukken.
   Fijn, dat ik bij jou zou mogen revalideren.
   Overigens zijn verpleeghuizen echt gezellig tegenwoordig?

 4. Ferry Wienneke schreef:

  Toen ik dit artikel aanklikte kwam er een advertentie mee van PrintAbout: ‘Alles voor uw printer.’ Kijk, dat is nog eens participeren! Een Zorghotel lijkt me ideaal. Ik ga meteen controleren of ik daarvoor verzekerd ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.