Aandacht voor: Koopman in de Gouden eeuw, Arie de Ruiter

KoopmanOmdat ik van een aantal schrijvende vrienden inmiddels minimaal één boek heb gelezen, vind ik het leuk om daar in een blog, aandacht aan besteden. Te beginnen met de laatste, tot nu toe:

Koopman in de Gouden Eeuw, Arie de Ruiter

Zegt de achterflap:
De roman speelt zich af in de XVIIe eeuw, in een koopmansfamilie in Amsterdam. De koopman, Marnix van Ditselaer heeft drie zonen. De oudste, Egbert, zal zijn vader opvolgen, de andere twee zijn niet geïnteresseerd in een koopmansbestaan, geheel tot tevredenheid van Egbert, die een hekel heeft aan de twee jongens van de tweede vrouw van zijn vader. Die hekel is trouwens geheel wederzijds. Om niet in de buurt van hun oudste broer te hoeven zijn gaat de een aan de slag in een houtzagerij en de ander als leerling van een kunstschilder.
Omdat Egbert toevallig hoort dat zijn broers als de tijd daar is een deel van zijn vaders bedrijf zullen erven zint hij op een list zich van hen te ontdoen.

Wat ik er van vond:
Het boek begint met een beschrijving van de walvisvangst. Daarmee werd ik op het verkeerde been gezet, omdat ik als vanzelfsprekend aannam dat de rest van het boek over de schipper en zijn familie zou gaan, maar niets van dat al. Het personage van de schipper en zijn omgeving komen, behalve in dit hoofdstuk en een hoofdstuk later als hij genoemd wordt door zijn vrouw, niet meer voor. Het verhaal gaat verder met de geschiedenis van geheel andere families, dat eerste hoofdstuk was kennelijk een sfeermakertje.
De families Van Ditselaer en Van Schinkveld raken aan elkaar gelieerd door het huwelijk van Egbert van Ditselaer met Anna Van Schinkveld. Het is overigens van meet af aan duidelijk dat Egbert een afschuwelijk mens is met snode plannen. Gaandeweg het verhaal boeide het mij steeds meer, omdat ik wilde weten hoe hij zijn plannen ten uitvoer zou brengen en vervolgens zat ik te popelen om aan de weet te komen of zij zouden lukken en zo ja, of dat zo zou blijven. Ik leefde erg mee en werd steeds nieuwsgieriger naar de afloop.
Hoewel er een duidelijke scheiding is tussen goed en kwaad, maakte dat het verhaal niet ongeloofwaardig. Het slot vond ik minder goed. Dat was jammer, ik had graag zelf een invulling gegeven.

Tenslotte:
Er zijn veel leuke weetjes in verwerkt, bijvoorbeeld de manier van leven en wonen in een koopmansmilieu in het Amsterdam van die tijd: het schoonmaken van beerputten en kakdozen door Heinrich de Poep, die zijn naam eer aan deed en meer interessante details over (werk)omgeving.
Al met al een aanrader voor de Sint.

Getagged , , ,

5 thoughts on “Aandacht voor: Koopman in de Gouden eeuw, Arie de Ruiter

  1. Edmond schreef:

    Haha, Marnix de Ritselaer! Was het echt zo’n nare man?

  2. Arie de Ruiter schreef:

    Momenteel geldt een speciale actie. € 16,50 i.p.v. € 19,95. Kijk op http://arieschrijft.blogspot.nl/2014/11/speciale-eindejaarsactie.html Alles wijst zich verder vanzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.