Deze keer: aandacht voor Guimard, Ferry Wienneke

GuimardVan een aantal schrijvende vrienden heb ik een boek gelezen. In dit en volgende blogs wil ik daar aandacht aan besteden in volgorde van de gelezen boeken. Deze keer:

Guimard, Ferry Wienneke

Zegt de achterflap:

Hoe gevaarlijk domheid kan zijn wordt duidelijk in deze satirische thriller. Als politici en zakenlui gaan handelen in het heil voor de burger die elke vorm van wanordelijkheid ver van zijn aangeharkte tuintje wil houden, is er al snel geen onderscheid meer tussen boeven en idealisten

Wat ik er van vind:
Een maatschappijkritisch boek, dat relaxed begint met de terugkomst van vakantie van Jan Pender, ex autocoureur en hoofdpersoon in dit boek en de enige normale wat mij betreft. Jan werkt of liever gezegd werkte, maar toch weer werkt, bij Guimard Automobiles SA, dat dreigt te crashen. Vandaar ook de titel.
Vanaf het faillissement, dat toch ook weer geen faillissement is, raakt het bedrijf betrokken bij vreemde praktijken.
Makkelijk te lezen is het niet, er komen veel personen in voor, die een rol spelen in zowel de boven- en de onderwereld en hier en daar karikaturaal vorm zijn gegeven. Het spoor raakte ik wel eens kwijt.
Ik was blij als Jan Pender, een fris gescheiden man, die deze breuk in zijn leven nog niet verwerkt heeft en daardoor alles wat om hem heen gebeurt met enige afstandelijke humor bekijkt, weer ten tonele werd gevoerd. Dat zette alles voor mij weer op zijn plek.
Er vinden bizarre bijeenkomsten en handelingen plaats, die Jan Pender ironisch becommentarieert, dat is leuk. Tijdens het eten en drinken wordt veel gepraat met kwinkslagen en al, waardoor het zicht op de kern van het verhaal, een huizenproject voor de rijken, wel eens wordt belemmerd.
Ik vond het een grappig,bizar boek, maar niet spannend.

Tenslotte:
De geweldige limousines, de Guards, die rondrijden in het verhaal zijn fascinerend. De Guard is een soort protagonist, voorzien van technische hoogstandjes, dat hem een eigen leven geeft. Een vooruitziende blik van de schrijver.
Storend waren de vergeten woordjes in de tekst, maar als je van fantasy houdt, van auto’s, techniek en satire is dit boek een must.

Getagged , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.