Aandacht voor: Terug naar Bandung, Femmy Fijten

BandungIn het kader van de boekrecensies van mij bekende schrijvers gaat het blog deze keer over:

TERUG NAAR BANDUNG, Femmy Fijten

Wat zegt de achterflap:
Deze geschiedenis gaat over oorlog, over bloedige strijd, over verlies en over vriendschap, maar bovenal een liefdesverhaal, gebaseerd op de ware geschiedenis van een zeventienjarige jongen die naar Indonesië ging en tegen beter weten in een Indisch meisje koos.

Wat vind ik er van:
Door omstandigheden in haar privéleven heeft Jill de tijd om eens uitgebreid op vakantie te gaan. Die tijd wil ze doorbrengen in Indonesië. Haar opa wil mee, wat Jill niet zo zitten. Dat kan ik me helemaal voorstellen, dan wil je gaan backpacken en dan wil er een oude man mee als gezelschap. Maar ja, als opa gaat vertellen dat hij als soldaat in 1945 naar Indonesië ging en er in totaal zeven jaar is gebleven, gaat ze overstag.
Als Jill en opa in Indonesië aankomen komt er vaart in het verhaal.
De periode na de bezetting van de Japanners was mij onbekend. Al lezend kom ik steeds meer aan de weet over de geweldadigheden die er toen plaatsvonden. Femmy weet het verhaal boeiend te houden door de achtergrond van opa’s wens om naar Indonesië te gaan langzaam het verhaal in te druppelen. Nu eens beschrijvingen over de mooie natuur en de bezienswaardigheden tijdens een hedendaagse reis in de Gordel van Smaragd, dan weer ontboezemingen over liefde en verraad in het verleden.
Ik begreep tijdens het verhaal niet waarom oma zo narrig en onvriendelijk deed, maar ook dat wordt duidelijk.
De ontknoping of eigenlijk ontknopingen zijn verrassend.
Het begin, dat wil zeggen de eerste hoofdstukken vond ik wat traag, maar al snel wordt het boeiend en werd ik gegrepen door de mysterieuze nostalgie die uit de zinnen sprak.

Tenslotte:
De achterflap vermeldt een voorwoord van Maarten ’t Hart. Dat hoeft van mij niet zo nodig. Maar deze keer schreef hij een kort leuk stukje.
Kortom een fijn boek voor de Kerstman om te geven aan mensen met belangstelling voor Indonesië en wie heeft dat nou niet in Nederland.

Getagged , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.