De Onderduikers, Peter Hein

In het kader van onderduikde boekrecensies van mij bekende schrijvers, deze keer in mijn blog:
DE ONDERDUIKERS, Peter Hein.
Dit was het eerste boek dat ik las van mij bekende schrijvers. Het beviel zo goed, dat ik zoveel mogelijk boeken lees die verschijnen van schrijvers die ik ken van de schrijfgroepen op LinkedIn. Ik was blij verrast, het zijn inspirerende verhalen: korte verhalen en romans.

Wat zegt de achterflap:
Fascinerende, waargebeurde geschiedenis over een Joods gezin dat onderduikt.
De onderduik van de ouders van Peter Hein, op twaalf adressen blijkt een lang verhaal van verraad en ontsnapping, omzwervingen, honger en kou.

Wat ik er van vind:
Oh jee, alweer die Tweede Wereldoorlog. Mijn eerste reactie toen ik de titel van het boek las, maar toen ik het zag liggen op de toonbank bij de boekhandel nam ik het toch mee. Waarom? Geen idee, omdat ik nieuwsgierig was naar de auteurs die ik kende van LinkedIn? Of om Peter Hein niet teleur te stellen, want hij leek mij vriendelijk. Zo iets ongerijmds.
Afijn, ik begin ik te lezen en mijn haren rijzen te berge, ik geloofde niet wat ik las. Altijd was mij verteld hoe goed de Nederlanders de Joodse landgenoten hadden geholpen tijdens de oorlog, maar hier las ik over hebberigheid, inhaligheid en ga zo maar door. Tussen de onderduikers zelf was het trouwens ook niet pluis.
Als je je moet verstoppen kun je geen luxe of comfort verwachten, maar wat de mensen in dit boek meemaakten sloeg alles. Uiteraard waren er ook goede plekken, maar dan was er weer verraad en moest je daar weg. Kortom, ik kan mij voorstellen dat de vader van de schrijver aan het einde van de oorlog een klein beetje wraak nam, ook al was dat niet chic, om maar eens de woorden van de auteur te gebruiken.
Tenslotte komen de ouders weer in contact met hun zoontje dat apart ondergedoken zat en hen dus jaren niet had gezien, maar dat is weer een ander verhaal. Als je denkt alles wel gehad te hebben volgt nog een verhaal over verraad.

Tenslotte:
In de eerste hoofdstukken komen er zoveel namen en personen voor, dat ik dreigde het overzicht te verliezen. Gelukkig werd dat snel anders. Bijzonder vond ik de moeder die van een ziek mensje in een stevige tante veranderde.
Een pageturner.

Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.