De motoragent

Het is laat en ik heb haast. Daarom race ik over de weg en bij een file haal ik rechts in. Tijdens deze actie zie ik, verdorie, verdikkeme, verderop een paar motoragenten langs de kant van de weg staan. Ze bewegen niet. Misschien is mijn manoeuvre hen niet opgevallen hoop ik tegen beter weten in, want een van hen kijkt mijn kant op. Ik rijd door alsof er niets aan de hand is. Na een stoplicht passeert mij de motoragent en stopt verderop in een plantsoen. Mag dat zo maar? Wanneer ik aan kom tuffen wenkt hij mij ook het plantsoen in. Ik draai braaf het gras in. Stop en doe het raampje naar beneden. De agent slank, zijn lijf helemaal gehuld in spannend strak zwart leer met helm, hurkt naast mijn autootje neer. Hij ziet er verdomd goed uit. Voordat hij aan zijn preek kan beginnen zeg ik dat. De woorden vliegen als vanzelf uit mijn mond:
‘U ziet er goed uit voor een agent in de vroege morgen’.
Zijn hoofd gaat plotseling naar voren alsof het op een elastiekje zit en duikt bijna mijn autootje in. De helm houdt hem nog net tegen. Ik ruik aftershave en leer.
‘WĆ t’ zegt u?’
Oh getver, nou krijg ik ook nog een bon voor insubordinatie van een ambtenaar in functie. Ik kijk voor mij uit en zwijg, maar hij zegt nog eens met zijn hoofd bijna door het raam:
‘Wat zei u?’
‘Dat u er goed uitziet voor een agent op de vroege morgen’, mompel ik. Het komt vast omdat het mooi weer is, denk ik dat ik dat zei. Waarom zeg ik űberhaupt toch zulke dingen hardop?
Hij laat een zwaar zwijgen vallen, die klettert op het gras, hij pakt hem op. Het blijkt zijn notitieboekje te zijn, waarna hij begint aan zijn preek en het noteren van gegevens met een pen die hij ergens uit het strakke leer vist.

Een paar weken later vind ik een brief met het logo van de verkeerspolitie in de bus. Daar heb je het gedonder in de glazen, ik maak de brief met tegenzin open. Die begint met de overpeinzingen van een motoragent, die een juffertje aanhoudt in verband met een verkeersovertreding. De agent raakt euforisch door de woorden van het betreffende juffertje zodat de vogeltjes die dag luider zingen en de bloempjes fleuriger bloeien, kortom het leven hem de hele dag toelacht.
Volgt een flinke alinea met opvoedkundige verkeersaanwijzingen. In de uitzwaai komt de aap uit de mouw: ”vanwege de euforische stemming waarin hij zich een dag lang wentelde, wordt geen boete opgelegd”.

Getagged , , , ,

13 thoughts on “De motoragent

 1. Femmy Fijten schreef:

  Daar krijg ik een goed humeur van. Zo’n prettig en vrolijk kort verhaal. Thanks!

 2. Nog iets geworden tussen jullie? šŸ˜‰

 3. Peter Hein schreef:

  Goed verhaal en ook wel eeen goede tip.
  Raad je mij dat ook aan Julia? (helaas geen vrouwelijke motoragenten!).

 4. Rob Alberts schreef:

  Leuk een kerstverhaal met humor.

  Ik wens jou Fijne Feestdagen.

  Vriendelijke groet,

 5. Wat heb ik geschaterd en gelachen. Dit is een prachtig verhaal, Julia. Een van de betere die ik van je heb mogen lezen. Compact, ter zake, vol humor, prikkelend en ook nog eens spannend. Zo hoort goed proza te zijn.

 6. annevellinga schreef:

  je hart op de tong doet het goed!

 7. Ellie Schmitz schreef:

  Heerlijk verhaal! Zou maar zo bijdehand blijven šŸ˜‚

 8. Paul schreef:

  Leuk verhaal, maar als de laatste alinea meer ‘show, don’t tell’ was, zou het geheel veel sterker binnenkomen.
  ‘Insubordinatie van een ambtenaar in functie’ is geen lekkere zin en wat is ‘een paar zwijgen laten vallen’?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.