Donar en de Kerstman

Op de gracht werd ik benaderd door een puber die vroeg of hij mij mocht interviewen DSC00144over de vercommercialisering van Kerstmis. Hij moest over dat onderwerp een voordracht houden en het leek hem een goed idee argeloze voorbijgangers te ondervragen. Ik brandde los alsof ik jaren op die vraag had gewacht.

Ik praatte over het Feest van het Licht als de dagen weer gaan lengen. Over de kerk die zich meester maakte van de oude traditie om lichtjes te branden. Ik ging maar door. Het is al weer jaren geleden, de knaap maakte gebruik van een cassetterecorderen en hij wist niet hoe snel hij de recorder bij mijn mond moest houden om alles op te nemen.

Kerst is al verchristianiseerd dus waarom niet vercommercialiseerd? De kerk verjoeg het geloof in de Germaanse goden. Die zitten nu verpakt in de dagen van de week. Wodan, Freya en Donar vind je er zomaar in terug. Als kind vertelde mijn moeder mij dat wanneer het onweerde Donar dat gedonder veroorzaakte. Donar ging als hij kwaad was met kruiwagens over de daken. De ene keer wat harder dan de ander. Zij voegde er aan toe dat het te maken had met stoute kinderen, daar kon hij niet tegen.

Een avond had het geonweerd, de ene donkerklap volgde op de ander. Het ging maar door. De volgende dag toen wij naar vrienden van mijn ouders reden kwamen wij door een straat waar op het dak van een van de huizen een grote kruiwagen stond.

‘Daar, kijk de wagen van Donar. Hij heeft hem vergeten. Kan hij nou nog wel donderen?’, wees ik.

Mijn ouders stelden mij gerust:

‘Hij heeft wel meer kruiwagens, maak je maar geen zorgen’.

Rotsvast was mijn geloof in Donar en andere goden, die de kunst verstonden over daken te wandelen om kleine kinderen te plezieren of te beangstigen

Via Donar, Sinterklaas en Zwarte Piet naar de Kerstman. Die laatste doet niets op daken. Daarvoor moet Sinterklaas zijn of moet je afstammen van een Germaanse god.

Getagged , , , , , ,

One thought on “Donar en de Kerstman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.