Trauma

 

Resten oliebollen rollen door mijn maag  dwars door  de nog onverteerde nagerechten.

Ik heb het niet zo op zoetigheid. Mijn oma, die tachtig kleinkinderen had, bewaarde voor mij en mijn zusje, de nummers negenenzeventig en tachtig, op feesten en partijen altijd een gebakje. Wij arriveerden namelijk als laatsten, omdat wij ver weg woonden en in de goedheid van haar hart dacht ze ons te plezieren die zoetigheid voor ons te redden uit de klauwen van de voorgaande nummers.
Bij mij viel het niet zo lekker, dat taartje. Het bestond namelijk ieder keer weer uit een bakje van harde koek waarin een soort crème met daar overheen een harde gele laag advocaat. Dit alles bekroond met een kers of iets anders. Ik moest er vreselijk van fronsen bij het eten met lange tanden, want ik moest het eten, mijn moeder zag daar nauwlettend op toe. Bovendien jokte ze tegen haar moeder, door te zeggen dat ik haar tractaties heerlijk vond.

Wanneer ik dit trauma beschrijf lopen de rillingen nog steeds over mijn rug en staat er een dikke frons op mijn voorhoofd. Jarenlang heb ik dan ook geweigerd taartjes te eten en nog steeds vind ik het leuker om naar gebakjes te kijken, dan ze te eten. Geef mij maar een bamibal of een croquet. Bitterballen zijn ook prima, vooral met een flinke lik mosterd.

Tegenwoordig echter, ga ik zo nu en dan voor een nagerecht. Er zijn er heus fantastische bij, van smaak en opmaak, maar ik blijf van de hartige hap.

Getagged , , ,

4 thoughts on “Trauma

  1. Gerdi schreef:

    Hahaha, ik voel met je mee! Mijn moeder vond het een periode zeer Gezellig als er iets lekkers bij de koffie was op zaterdagavond. Zij koos dan altijd dingen als hele grote bokkepoten van cake, marsepein en chocolade en wee je gebeente als je dat niet lekker vond……..Later is ze er toch maar mee gestopt, want wij kinderen waren niet gezellig genoeg m.b.t. de lekkernijen…..

  2. Femmy Fijten schreef:

    Ik vond als kind zoetigheid heerlijk. Zelfs de drilpudding van mijn grootmoeder ging er makkelijk in. Mijn oma vond mij wellicht daardoor een lief kind.
    Later kreeg ik allerlei problemen om op gewicht te blijven. Met tegenzin heb ik afgezien van gebak, koek en chocola. Nu geef ik er niet meer om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.