Soumission

foto:www.nu.nl

foto:www.nu.nl

Houellebecq op het Franse acht uur nieuws in gesprek met David Pujadas. Hij ziet er uit als een van mijn favoriete zwervers inclusief de tandeloze mond, hoewel hij deze keer geprobeerd heeft zijn junkimago te verdoezelen en zomaar een jasje draagt en overhemd met stropdas. Markant type? Nou nee, eerder schlemielig.
Tijdens het gesprek houdt hij voortdurend een hand voor die mond, als een 21e eeuwse Mona Lisa. Hij heeft tandproblemen schrijft de Volkskrant en als hij thuis met je praat ontvangt hij in pyama, net zoals in zijn boek La Carte et le Territoire waarin hij voor zichzelf een rol heeft weggelegd als de schrijver waarvoor de hoofdpersoon  zich hevig interesseert. Het interview in De Volkskrant van afgelopen zaterdag was bijna analoog aan dat deel van het boek.

Hij vertelde over ‘Soumission’, zijn boek dat juist is verschenen: een democratisch gekozen islamitische president van Frankrijk, vrouwen moeten thuisblijven, moeten gesluierd over straat etc. Dit alles speelt zich af in het Frankrijk van ca. 2022.
Hijzelf mag er dan niet uit zien, schrijven kan hij. Persoonlijk blader ik zijn boeken snel door tot voor mij interessante passages meestal vanaf de helft van een boek. Dan grijpt het mij pas, het zijn vaak de futuristisch delen, behalve dan in La Carte et le Territoire, dat vanaf het begin zo’n beetje mijn aandacht trok. Het slot bood  weer een mooie blik in de toekomst.

Terug naar zijn presentatie in het nieuws van afgelopen woensdag. Het leek of hij de gebeurtenissen die zich de daarop volgende dagen afspeelden in Frankrijk persoonlijk geregisseerd had. Om die indruk weg te halen is hij dan ook gestopt met het lanceren van zijn boek en omdat een van de gestorven redacteuren een vriend van hem was.

Het voorgaande brengt mij als vanzelf op de motie die Pieter Heerma (CDA) onlangs indiende om politieke partijen te verbieden die de sharia willen invoeren. Het sluit naadloos aan op alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen en op het boek Soumission. Als je een tolerante samenleving wilt behouden moet je intolerante ideologieën zoals de zuivere islam verbieden. Denk maar aan Hitler, die ook via democratische verkiezingen aan de macht kwam.

Getagged , , , ,

One thought on “Soumission

  1. Evert Roest schreef:

    Interessant artikeltje. Misschien moet ik dat boek toch eens lezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.