Misdaad als vrijheid

Foto:  themuslimissue.wordpress.com

Foto: themuslimissue.wordpress.com

Kunst en religie kennen een lange geschiedenis van conflicten, niet alleen de moslimwereld, maar  ook  Amerika en  Europa kennen zo door de eeuwen heen hun religieus getinte terroristische feiten,  gepleegd door alle gezindten.

Een van de meest recente vond plaats in januari 2015 als de kunstenaars van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs worden doodgeschoten door een stelletje slecht gehumeurde moslims vanwege het tekenen van satirische cartoons  van onder andere de profeet Mohammed.

De karikaturen  van Charlie Hebdo zijn vaak choquerend smakeloos. Het schokt en kwetst mensen als zij belachelijk worden gemaakt in een tekening of wanneer een van hun heilige onderwerpen blasfemisch wordt weergegeven. Het zijn dan ook spotprenten en spot is niet vriendelijk. Een goede karikatuur legt direct meer bloot dan een tekst van twee kantjes. Het goede nieuws is, dat niemand je kan verplichten ernaar te kijken.

Moslims is het  verboden tekeningen te maken en te bekijken waarop mensen staan afgebeeld. Hun kunst bestaat dan ook voornamelijk uit tegeltjes in allerlei kleuren en vormen. Mooi die tegeltjes, maar je raakt er op den duur wel op uitgekeken.
Ik stel me zo voor, dat om eens iets anders te zien dan hiërogliefen, de moordenaars van de CharlieHebdo-redactie,  het blaadje kochten. Stiekem. Toen zij het in bezit hadden en meenamen naar hun hol, zagen zij de tekeningen en na ze van alle kanten besnuffeld en bekeken te hebben,  kregen ze spijt. Zo gaat dat nou altijd: het bezit van de zaak is het eind van het vermaak.
Aha, een cliché, maar eentje die de situatie goed verbeeldt, want: Help, wat nu dachten onze moslims?  Ineens wisten ze het weer, een goede moslim kijkt niet naar afbeeldingen van iets dat een ziel heeft. Dat is haram, zondig! En God straft onmiddellijk. Nooit hadden zij die afbeeldingen mogen bekijken, laat staan dat ze een krant mochten kopen en lezen, die prenten en afbeeldingen uitgeeft. Maar waarom mochten anderen eigenlijk wel en zij niet?  En hoe moesten ze God weer gunstig stemmen?

Het was dan ook niet uitsluitend omdat ze op hun ziel getrapt waren door een belediging de profeet aangedaan, maar uit spijt en jaloezie op kunstenaars die in vrijheid hun beroep mogen en kunnen uitoefenen,  dat ze naar de wapens grepen.
Misdaad is kennelijk de enige vrijheid die de islam toestaat.

 

Getagged , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.