Billenkoek

moederkoekjes.com

foto: moederkoekjes.com

Het jongetje op de bank converseert ernstig met een man die voor hem staat en een kinderwagen vasthoudt. Hij zit kaarsrecht en stil, een gebreide muts bedekt zijn hoofd, het geeft hem het uiterlijk van een lief eskimojongetje. Dan ineens zwaait hij met zijn armen en zonder zijn stem te verheffen vraagt hij om zijn ‘toutou’. De vader pakt een knuffel uit de zak die aan de kinderwagen hangt, het ventje begint geconcentreerd aan het stoffen oor van zijn konijn te sabbelen. Het kind in de kinderwagen begint te huilen, de vader reageert niet. Het gehuil houdt na enkele seconden op. Ik zit met een Frans gezin in een Amsterdamse tram en kan weer eens van nabij meemaken hoe welopgevoed Franse kinderen zijn.
Als zij uitstappen, wordt hun plaats ingenomen door een moeder met een jongetje in de kinderwagen. Zodra zij zit, begint het joch te krijsen, mama buigt zich naar hem over en probeert hem tot rede te brengen. Het jongetje trappelt met zijn benen en zwaait met zijn armen. De tram begint te rinkelen. Het kind oefent zijn stembanden op het gerinkel. Hij schijnt iets te willen hebben, want zijn moeder geeft hem een drinkbeker. Hij wordt stil, pakt het aan, kijkt er naar, gooit het weg en begint weer wild te krijsen. Zijn gezichtje wordt roder en roder. Zij weet niet hoe snel ze op moet staan om de beker te pakken en aan hem te geven. De tram maakt een noodstop en rammelt er lustig op los, het jongetje probeert het geluid van de tram te overstemmen, moeder ligt languit in het gangpad met haar gezicht op de rode sneakers van een student, die onbewogen berichten blijft doortikken op zijn Iphone.

’s Middags loop ik in de supermarkt waar een paar kinderen krijsend en gillend door de paden hollen, terwijl ze hier en daar een produkt uit het schap trekken. Er zijn Franse kinderen bij. Als ik bij de kassa sta, zie ik dat de Franse moeder, super slank en op hoge hakken, haar kinderen vastpakt en een paar ferme tikken uitdeelt. Zij geven geen kik, maar blijven bedremmeld naast het boodschappenwagentje staan.
‘Attend’, zegt ze.
Attendre is wachten, dat schijnt het toverwoord te zijn. Zelfbeheersing kortom.

Getagged , , ,

2 thoughts on “Billenkoek

  1. Anneke Schrijft schreef:

    Leuke foto en geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.