Het intelligenste volk op aarde

Wat heeft Frankrijk

foto:dewereldinvlaggen.nl

Wat heeft Frankrijk dat Griekenland niet heeft? De Grieken kregen een paar maanden uitstel om hervormingen op een lijstje te zetten en toe te passen. En Frankrijk? Frankrijk kreeg twee jaar uitstel, terwijl ze niet alleen het slechtste jongetje in het Europese klasje zijn, maar ook nog eens de grootste luilak, want het Franse begrotingstekort is hoger dan dat van Italië en van Griekenland. Geen wonder dat de Grieken nijdig zijn, maar ja zij hebben geen eurocommissaris die het land veilig langs de afgrond leidt. Pierre Moscovici, de Europees Commissaris voor Economische en financiële zaken, pakt het land met zachte handschoentjes aan. Een gepeperde rekening en een flinke schop onder de kont zou meer effect hebben. Het lijkt alsof hij degene is die het land onder zijn bewind als minister van Financiën liet ontsporen en dit zo probeert te verdoezelen.
Hervormingen zijn namelijk hard nodig:
op de arbeidsmarkt, Frankrijk is het land waar de bevolking het minste werkt, als een Fransman 100 uur werkt, werkt een Duister 110 uur, een Engelsman 124 uur, een Zweed 129 uur, een Amerikaan 131 uur en een Canadees 124 uur,
bij de pensioenen is de leeftijd voortdurend verlaagd, het wordt tijd die op te trekken
en het minimumloon is verhoudingsgewijs het hoogst vergeleken met andere landen, dus ook daar is werk aan de winkel.

Economie kent geen wonderen, als je minder werkt, genereer je minder rijkdom. Al vind je van jezelf dat je het intelligentste volk op deze aardbol bent, kort werken heeft kwalijke gevolgen. Om het hoge niveau van de sociale zekerheid vol te houden blijft de regering niets anders over dan bedrijven en huishoudens fiscaal uit te knijpen. Ondanks dat zit een politiek die de groei stimuleert door het aantal gewerkte uren te verhogen, zoals in Noord Europa, er bij de Fransen niet in. Niets in de gepresenteerde hervormingen en toespraken van François Hollande duidt er op dat zoiets de komende jaren zal geschieden.

Het wordt tijd dat de troïka naar Frankrijk afreist. Een Noord Europeaan aan het hoofd van de Europese bank en een als Europees Commissaris voor Economische en financiële zaken zou ook kunnen helpen om het land op het goede spoor te binden en daar te houden.

Getagged , , , , ,

One thought on “Het intelligenste volk op aarde

  1. Femmy Fijten schreef:

    Mooi helder betoog! Interessant ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.