Mijn eerste liefde

De bruggetjes zijn killing, de noordenwind rukt alle lucht uit mijn mond en neemt die mee op zijn ijzige tocht naar het zuiden. Als hij regeert moet ik na ieder bruggetje op zoek naar mijn adem. De westenwind heeft de neiging uit alle windstreken te waaien bij voorkeur uit het noorden, maar is altijd tegenwind welke kant je ook op gaat, een echte kutwind. Op bruggetjes wil hij me het grauwe water in blazen, ademloos trap ik door om aan zijn greep te ontsnappen. De oostenwind daarentegen blijft altijd standvastig guur en kil in zijn eigen baan blazen. De zuidenwind brengt dit jaar hevige koude mee op zijn reis naar het noorden.

Mijn omafiets is niet opgewassen tegen al dat natuurgeweld. De oude dame heeft overgewicht kan niet schakelen, kortom het wordt tijd voor een frisse tweewieler, een licht karretje met versnellingen. Bij een fietshandel op het Station ga ik door de knieën voor een glanzende byciclette, hij is licht, heeft een naafdynamo, smalle banden, een prima zit en zeven versnellingen, die ik denk allemaal nodig te hebben op mijn ritjes naar en van het Centrum.
Impulsief als ik ben vind ik stiekem dat deze velo het helemaal is en ik dus niet meer verder hoef te zoeken, maar Vriend wijst er op dat oriëntatie nodig is voor een goede aankoop.

Hij heeft gelijk en daarom rijd ik op een zonnige dag op oma, die jong en vrolijk peddelt in het vriendelijke licht, een rondje langs de Amsterdamse fietspaleizen, te beginnen met Hans Struijk in Zuid, dan een tweedehandszaak in Centrum, vervolgens naar de vriendelijke fietsboys in West, maar nergens, echt nergens vind ik het equivalent van mijn eerste liefde. De fietsen zijn zwaar of hebben een ouderwetse dynamo, zitten niet lekker en allemaal zijn ze duur, duurder dan het vlammende karretje bij het Station. Dus spreek ik oma toe sterk te zijn en door te trappen naar het Station in Zuid waar mijn voorkeur hoop ik, nog niet verkocht is. Gelukkig zie ik het karretje van verre in de winkel staan glimmen. Na een proefritje op de RAI-vlakte waar zelfs als het windstil is een flinke bries staat, zijn mijn Gazelle en ik onafscheidelijk.

Getagged , , , ,

5 thoughts on “Mijn eerste liefde

  1. Femmy Fijten schreef:

    Ha, ha… Vriend wijst erop dat oriëntatie nodig is. Erg leuk.

  2. Elisabeth Arts schreef:

    haha erg geestig dat stukje over de westenwind!!

  3. Leuke blog, Julia.
    Op een oude fiets op zoek naar je eerste liefde 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.