De Nederlandse zanger

Zijn hoofd gleed onlangs weer over mijn beeldbuis begeleid door gegil toen zijn stem begon te worstelen om de woorden uit zijn keel te wringen. Wat is de reden dat de fans zo uitzinnig zijn? Zijn stem kan het niet zijn. Maar goed, ieder zijn meug zei de boer en at gras. (Deze keurige uitdrukking is van mijn moeder, er bestaat ook een plattere variant.)Terug naar het hitsige gezicht dat druipend van het zweet over de buis schiet. Gelukkig heb ik een afstandsbediening waarmee ik naar een andere zender kan afzwaaien. Mijn hemel, daar verschijnt die kop alweer tegelijk met een mededeling dat hij die avond te gast is in RTL Late Night. Jammer, daar kan ik dus niet naar kijken, ik ben geen masochist, want waarschijnlijk gaat hij iets ten gehore brengen.

Om het te begrijpen luister ik naar het gekweel van de bovenbeschreven warmbloedige zanger op Spotify en maak tot slot een uitstapje naar een song van Nick en Simon, kanaries waar ik ook stevige twijfels bij heb, maar die er tenminste fris uit zien. Wanneer hun gegalm mijn gehoorgang bereikt trekken mijn ogen tot spleetjes en mijn mond tot een streep. Heeft het misschien iets te maken met de taal, de manier waarop de ‘aa’ wordt uitgesproken wat een bepaalde afkomst verraadt, waardoor ik getriggerd word? Ik ga op zoek naar André Hazes. Als er iemand volks was en geil van het zweet op de buis verscheen was hij het wel. Ook bij hem hoor ik die ‘aa’ nog versterkt door een sensuele ‘ij’, maar heel belangrijk, hij heeft een warme stem, ik kan mijn ogen dichtdoen. Met lang aangehouden Amsterdamse klinkers glijdt hij lekker door naar het volgende woord, de muziek gaat crescendo op zijn uithalen, ik krijg de neiging mee te zingen. De tekst blinkt niet uit door originaliteit, maar op de een of andere manier is dat niet belangrijk. De liedteksten van de andere Nederlandse zangers zijn waarschijnlijk van hetzelfde niveau: waardeloos. Ik zou bijna zeggen dat André kon zingen, in ieder geval een goede stem had, waaruit weer resulteert dat de rest niet kan zingen of geen stem heeft. Maar wat hebben ze dan wel?
Weet u inmiddels al wie die opgewonden zanger is? Als ik verklap dat hij half Italiaans is. Ja, ja, juist dat is hem.

Getagged , , , ,

5 thoughts on “De Nederlandse zanger

 1. Jan Vlaanderem schreef:

  Helemaal mee eens, alleen die Jordaanzangers hebben iets aardigs, bijvoorbeeld het beroemde duet van Johnny Jordaan en Willy Alberti ‘Aan de voet van die mooie Wester’.
  De Vlamingen maken er nog wat van zoals mijn favoriete nummer van Raymond van het Groenewoud ‘Je veux de l’amour’!

 2. annevellinga schreef:

  geen idee wie het is/zijn, maar je stukje heb ik met plezier gelezen 🙂

 3. Jan Vlaanderem schreef:

  Rijmt op tomato

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.