Zonlichtbelasting

Afschaffing v d zonlichtbelasting in Engeland

Afschaffing v d zonlichtbelasting in Engeland

In diverse landen in Europa, ook in Nederland, werd in de afgelopen eeuwen belasting geheven op uiterlijke kenmerken van welvaart, zoals op het biljart in huis of op het aantal lakeien en bedienden dat er rondliepen. Het was toen niet altijd makkelijk iemands inkomen te controleren, maar een biljart maakte in die tijd direct duidelijk dat het geld binnenstroomde. Hetzelfde voor het personeel dat in dienst was, allemaal uiterlijke tekenen van rijkdom, die het gemakkelijk maakten er belasting op te heffen.
De Franse minister van Financiën, Dominique Ramel (1760-1829), bedacht een belasting op het aantal ramen en deuren van een woning, een voorloper van de onroerendzaakbelasting. Hij liet zich inspireren door Julius Cesar die het ostiarium (een soort poortgeld) instelde op de grootte van deuren en het aantal pilaren aan de voorgevel.
In Engeland werd al sinds het einde van de 17e eeuw belasting op ramen geheven.Vooral kruisramen werden zwaar belast, zij telden namelijk voor vier. Toen Londen die belasting verhoogde timmerden de bewoners hun ramen dicht. Rachitis, een botaandoening ook wel de ‘Engelse ziekte’ genoemd, vooral bij kinderen, was het gevolg. Rachitis is een ziekte die ontstaat bij gebrek aan vitamine D en calcium. Zonlicht kan rachitis helpen voorkomen.
Toen ons land bevrijd was van de Fransen stelde de nieuwe regering ‘schoorsteenbelasting’ in. De keizerlijke inspecteur die ramen en deuren telde werd vervangen door een koninklijk agent die schoorstenen ging tellen. Om aan die belasting te ontkomen haalden velen de schoorsteen weg, dat had weer tot gevolg dat er minder werd gestookt dwz minder hout werd gebruikt en het bos werd gespaard.
Dat sloot weer mooi aan bij de Romantische stroming in dat tijdperk (19e, begin 20e eeuw) die milieubescherming hoog in het vaandel droeg. ‘Zo hep ieder nadeel zijn voordeel‘.

Getagged , , ,

3 thoughts on “Zonlichtbelasting

 1. Femmy Fijten schreef:

  Wat een leuk en leerzaam verhaal!

 2. Rob Alberts schreef:

  Het rachitis verhaal is nieuw voor mij.
  De verschillende raangroottes inmijn omgeving geven ook een tijdgeest aan.
  Maar dat gaat dan om de afgelopen 50 jaar.

  De grote ramen zijn vooral bedekt met gordijnen en de kleine ramen zitten weer te hoog om door te kijken.

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.