5 mei

foto: ifthenisnow.nl

foto: ifthenisnow.nl

Het radionieuws van vandaag. Soezend hoor ik het aan op mijn wekkerradiootje. Mijn nog niet ontwaakte hersenen registreren een voedseldropping. Het nieuwtje gaat ongehinderd naar binnen.
‘De situatie op Texel blijft gespannen,’gaat de stem verder. De hersenen laten het kalm passeren. Als de nieuwslezer toekomt aan Duitsers die op het eiland onverminderd jacht maken op Georgische soldaten, vragen de hersenen zich ontspannen af wat die Georgiërs op Texel doen, dat Duitsers er jacht maken. Trouwens Duitsers, wat hebben zij daar te maken? Texel, zei de stem Texel? Heeft Mutti de zaken helemaal niet meer onder controle? Dan vertelt de lezer, dat een Canadese korpsbevelhebber Foulkes in Wageningen in Hotel de Wereld de capitulatietekst voorleest aan generaal Blaskowitz. Die namen ken ik niet roepen de hersenen verschrikt. Klaar wakker worden zij bij het jazzy deuntje waarmee het nieuws wordt afgesloten. Dat is leuk, goh eindelijk eens een swingend slot aan het nieuws.
Een stem brengt mij terug in de tijd, ‘dit is het nieuws van 5 mei 1945.’

Getagged , , ,

2 thoughts on “5 mei

  1. Evert Roest schreef:

    Leuk geschreven, Juliette. Mooi gegeven ook, een soort tijdreis via de radio. Ik vind het bovendien altijd wel een interessant effect als je als lezer kennelijk over meer informatie lijkt te beschikken dan de schrijver. Ik kan daar zelf niet goed mee uit de voeten als ik schrijf, maar ik blijf het een mooie vorm vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.