De ‘Slag bij Waterloo’, 200 jaar

P1030584De negentiende eeuw mag dan 200 jaar geleden zijn voor mij is zij interessant dichtbij, omdat zij een schakel is tussen de tijd dat er met de hand werd geproduceerd naar machinaal produceren en zo verder naar automatisering in 2015. Zowel om persoonlijke redenen als om de historische gebeurtenissen en de veranderingen op industrieel en sociaal gebied verblijf ik er graag.
Het begon met Napoleon en zijn nederlaag bij Waterloo. Die nederlaag was onder andere te wijten aan de nonchalance van de grote veldheer. Hij had het terrein niet goed verkend, maar ook zijn soldaten waren uitgeput, doorweekt als zij waren van de regen op de dag van de nederlaag. Toch wist hij stand te houden tegen de Engelsen, de Duitsers en Nederlanders, maar toen de Pruisen kwamen was het voorbij en moest het Franse leger zich terugtrekken. Na één dag strijd waren er meer dan 50.000 doden en gewonden en 20.000 man werd vermist. De vader van mijn personnage vocht in deze oorlog en overleefde evenals haar moeder. Vrouwen vochten namelijk mee, zij maakten deel uit van het leger als marketentster, zoetelaars, maar streden vaak mee naast hun man

In het vervolg van deze oorlog, in 2012 bijna 200 jaar na de Slag bij Waterloo werd op het voormalige slagveld door Belgische archeologen een compleet skelet van een jonge soldaat aangetroffen. De musketkogel, die waarschijnlijk de reden van zijn dood was, zat nog tussen zijn ribben geklemd. Er werd geen kleding teruggevonden, waardoor de nationaliteit van de soldaat niet direct kon worden vastgesteld. Er werden een lepel, een muntje en een leren band aangetroffen naast het lichaam. Ook is er een stuk hout bewaard gebleven, waar met metalen letters de initialen C.B.op staan geschreven. Later bleek dat er ook nog een vrijwel afgesleten F op het stuk hout stond. Na een diepgaand onderzoek bleven er twee soldaten over met de initialen F.C.B. Alletwee vochten zij in de 2e linie van het bataljon van het Duits Koninklijk Leger.

De Sunday Times van april 2015 vermeldde onlangs dat Gareth Glover, een militair geschiedkundige gespecialiseerd in Waterloo, had ontdekt dat het skelet van een jonge Duitser van 23 jaar kon zijn. Het zou gaan om Friedrich Brandt, een Duitse soldaat van het Duits Koninklijk Leger, een Hannoverse militaire eenheid, geallieerd met de Britten. 100% zeker is het niet dat het skelet echt van Friedrich Brandt is, maar het is de meest waarschijnlijke.
Nog een ander vermeldingswaardig feit is, dat mijn heldin werd geboren in 1815, de maand na de Slag bij Waterloo. De datum is niet helemaal betrouwbaar, maar heel waarschijnlijk.

Getagged , , , , ,

3 thoughts on “De ‘Slag bij Waterloo’, 200 jaar

  1. Jan Vlaanderen schreef:

    Ik las onlangs de biografie van Willem 2 ,van Jeroen van Zanten. Die beschrijft dat Willem zeer moedig zijn troepen aanvoerde bij Quatre Bras, een vertragend gevecht, voorafgaand aan de grote slag, dat Wellington tijd gaf om zich voor te bereiden(en tevens de tijdige komst van de Pruisen mogelijk maakte), maar Willems belangrijke rol zou ‘weggeschreven’ zijn door de Britse historici (zegt Jeroen).

  2. Rob Alberts schreef:

    Ja, ik houd ook van Geschiedenis.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.