Friedrich Brandt, de wedergeboorte van een onbekende soldaat. Twee honderd jaar na de Slag bij Waterloo

foto:AFP PHOTO /SPW-DGO4)

foto:AFP PHOTO /SPW-DGO4)

Geen Duitser, maar een Engelsman. Enfin de kogel in zijn borst is Frans en de vuursteentjes die hij bij zich droeg zijn van Engels komaf. Verder lagen er, leuk gerangschikt, nog wat botjes, beentjes en houtjes met initialen van Duitse herkomst en voilà Friedrich Brandt was geboren.
In mijn vorige blog schreef ik al over hem, de gevallen soldaat van Waterloo naar aanleiding van een artikel waarin de archeoloog zei,
‘Het is alsof hij sterft voor onze ogen,’ Hij lag er namelijk zo levendig bij. Hij kreeg ook een naam, Friedrich Brandt, dat maakte hem menselijk en interessant. Iemand om te leren kennen. Was hij getrouwd, had hij kinderen? Miste zijn vrouw hem, hielden ze van elkaar, heeft ze lang op hem gewacht? Wat is er van zijn kinderen geworden?

Op een dag in juni werden zijn resten gevonden op de wijde Belgische vlakten bij Waterloo tijdens werkzaamheden die weer wat glans moesten geven aan die historische plek. Dit jaar 2015 is het namelijk 200 jaar geleden dat Napoleon de Slag verloor. Aan zo’n legendarische gebeurtenis moet natuurlijk aandacht worden besteed en dat kan niet in een vervallen monument. Tijdens het graven kwam hij te voorschijn, Friedrich. Een opstanding uit de dood.
‘Hij lag op zijn rug, het zag er uit alsof hij na zijn dood niet meer was verplaatst alsof een van zijn regimentskameraden snel wat aarde over hem had heen gegooid om hem te beschermen tegen eventuele lijkenpikkers’, zeiden de archeologen. Dat paste wel bij Friedrich zo’n bezorgde makker.

Maar dan in juli van hetzelfde jaar zegt dezelfde archeoloog, dat vanwege de herkomst van de kogel, de vuursteentjes en de plek waar hij werd gevonden het best eens om een Engelse soldaat zou kunnen gaan en dat Groot Brittannië hem, nadat de botjes zijn geanalyseerd, wellicht graag wil eren met een waardige begrafenis.

Dat is mooi allemaal, maar hoe gaat het verder met Friedrich? Een deel van hem is uit de botjes opgedoken zal hij nu weer in het niets verdwijnen? Gaan de Engelsen hem begrafen of de Duitsers? Wie weet het?

Getagged , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.